Headerafbeelding
afdelingen radiologie echo buik
Onderzoek

Echografisch onderzoek van de buik (abdomen)

Met een echo van de buik kan de radioloog of laborant de organen en bloedvaten in uw buik met geluidsgolven (echo) onderzoeken.

De radioloog of laborant beweegt met een klein apparaat (transducer) over uw buik. Het apparaat vangt de geluidsgolven op en zet deze om tot een beeld.

Alle belangrijke informatie op een rij

Informatie over dit onderzoek

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Wat neemt u mee?

Komt u voor bloedprikken? Neem dan mee een geldig identiteitsbewijs, het aanvraagformulier of barcode die u heeft ontvangen.  

Komt u voor röntgenfoto's of een echografie? Neem dan mee een geldig identiteitsbewijs, en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Betrokken afdelingen

Code V RAD-053
Laatste revisie: 16 november 2023 - 14:58
Alle belangrijke informatie op een rij

Echografisch onderzoek van de buik (abdomen)

LET OP!

Waarschuwing driehoek Let op!

 U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens een dag voor het onderzoek goed door!

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn

Gebruikt u medicijnen?

Uw medicijnen mag u gewoon innemen zoals u gewend bent

De dag vóór het onderzoek.

Het is belangrijk dat u de hele dag vóór de dag van het onderzoek bepaalde voedingsmiddelen niet meer gebruikt. Dit om vorming van gas in de darm te beperken. Het gaat hierbij om uien, prei, koolsoorten, peulvruchten, koolzuurhoudende en alcoholische dranken.

De dag van het onderzoek.

De 4 uur voor aanvang van het onderzoek mag u niet meer eten, drinken en roken.

Tot 4 uur voor aanvang van het onderzoek mag u een lichte maaltijd nemen. (Thee, beschuit/cracker en/of fruit zijn toegestaan).

Daarnaast wordt u verzocht om 2 uur voor het onderzoek niet meer naar het toilet te gaan zodat uw blaas tijdens het onderzoek zoveel mogelijk gevuld is.

Heeft u diabetes?

Dan kan het zijn dat u speciale maatregelen moet treffen. Hiervoor is een speciale folder beschikbaar. Volgt u de hierin genoemde aanwijzingen op. Als u deze folder niet heeft ontvangen, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie.

Uitleg over het onderzoek

Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een echografie van de buikorganen. Een echografie is een onderzoek waarbij de organen met behulp van geluidsgolven (echo) kunnen worden onderzocht.

In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek meestal verloopt en wat de risico’s en bijwerkingen zijn. Het kan voorkomen dat in uw geval het onderzoek wat anders verloopt. De arts kan soms voor een andere onderzoeksmethode kiezen, die beter past bij uw situatie.

U moet zich thuis op het onderzoek voorbereiden. Het is belangrijk dat u voorgaande instructies goed opvolgt om te zorgen dat er zo min mogelijk gasvorming in de darmen aanwezig is en de blaas zoveel mogelijk gevuld. Anders kan de kwaliteit van het onderzoek minder zijn en is het moeilijker om een goede diagnose te stellen. In sommige gevallen kan het onderzoek niet doorgaan en wordt met u een nieuwe afspraak gemaakt.

Wat gebeurt er bij het onderzoek?

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken.

De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. In opdracht van de radioloog voert ook de radiodiagnostisch laborant of de physician assistent een aantal onderzoeken zelfstandig uit.

De laborant of radioloog brengt wat geleidingsvloeistof - een soort gel - op de huid en onderzoekt u. Hij of zij doet dit door met een klein apparaat - een transducer – over het te onderzoeken gedeelte van uw lichaam te bewegen. De uitgezonden geluidsgolven worden opgevangen en tot een beeld gevormd. Het onderzoek is onschadelijk en niet pijnlijk.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Er zijn geen bijwerkingen of risico’s van dit onderzoek bekend.

Wat neem ik mee op de dag van het onderzoek?

  • Uw patiënten pas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Heeft u nog geen pas of kloppen de gegevens niet meer? Laat dan een (nieuwe) pas maken voor u naar uw afspraak gaat. Dit kan bij de afdeling Patiëntenregistratie (Hoofdlocatie Gebouw B, verdieping 0 of op een van de buitenlocaties).
  • Uw legitimatiebewijs (geldig paspoort of rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingenkaart)
  • Uw actueel Medicatie Overzicht (AMO). Het is voor uw arts belangrijk te weten welke medicijnen u thuis gebruikt. Uw eigen apotheek kan dit overzicht voor u uitprinten. Vraag hierom kort voordat u het ziekenhuis bezoekt.
  • Heeft u een brief gekregen van uw behandelend arts (huisarts of specialist)? Neemt u deze dan ook mee.

Wat voor kleding trek ik aan?

Tijdens het onderzoek moet uw bovenlichaam ontbloot worden. Houdt u hiermee rekening bij uw kledingkeuze.

Van wie krijg ik de uitslag?

De radioloog beoordeelt het onderzoek en geeft de uitslag zo spoedig mogelijk door aan uw behandelend arts (huisarts of specialist). Deze zal de uitslag met u bespreken bij uw eerstvolgende (poli)bezoek.

Hoe neem ik contact op met de afdeling Radiologie

meer informatie?

Voor meer informatie over de afdelingen Radiologie en Nucleaire Geneeskunde en een routebeschrijving naar het ziekenhuis kunt u kijken op www.jbz.nl