Headerafbeelding
Gammacamera schildklier Nucleaire Geneeskunde
Onderzoek

Dopamine transporterscintigrafie (DAT-scan) (LNG-037)

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 3 DAGEN vóór het onderzoek goed door.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-037
Laatste revisie: 28 juli 2021 - 14:20
Hoe verloopt het onderzoek?

Dopamine transporterscintigrafie (DAT-scan) (LNG-037)

Kaliumjodidecapsules

Op het moment dat u de afspraak maakt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde krijgt u een recept voor kaliumjodidecapsules mee. U moet de capsules met het recept afhalen bij de ziekenhuisapotheek bij de hoofdingang van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. U kunt het recept NIET inleveren bij uw eigen apotheek.

De kaliumjodidecapsules zorgen ervoor dat de onbedoelde jodiumopname in de schildklier tijdelijk geblokkeerd wordt.

U moet dagelijks 1 kaliumjodidecapsule innemen:

  • De dag vóór de injectie;
  • De dag van de injectie;
  • 4 dagen ná de injectie.

Gebruikt u medicijnen?

Mogelijk gebruikt u medicijnen waarmee u enkele dagen voor het onderzoek moet stoppen. Dit zijn onder andere medicijnen tegen hyperactiviteit, vetzucht, of antidepressiva en sterke pijnstillers. De instructie hiervoor krijgt u op het moment dat u de afspraak maakt. Sinemet®, Madopar® (levodopa) of Symmetrel ® (amantadine) kunt u gewoon blijven gebruiken.

Let op! Twijfelt u of u uw medicijnen wel of niet mag innemen? Neemt u dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist, deze zal dit met u bespreken.  Borstvoeding kan niet hervat worden na dit onderzoek. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de nucleair geneeskundige of de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met uw JBZ-patiëntenpas bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

1. Injectie van de radioactieve vloeistof

U krijgt een radioactieve stof toegediend via een infuus in een bloedvat in uw arm. De toegediende stof moet 3 uur inwerken. Hiervoor hoeft u niet op de afdeling te blijven.

2. De scan

U meldt zich weer bij de gele aanmeldzuil 3 uur na de injectie. U wordt opgehaald uit de wachtruimte. Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met de camera boven het hoofd. U moet goed stil blijven liggen. De camera zal in stappen om uw hoofd heen draaien.

Als de wachttijd tussen injectie en latere scan voor u te belastend is, bestaat er de mogelijkheid om op een bed op de afdeling Nucleaire Geneeskunde te rusten. Informeer bij de laborant naar de mogelijkheden als u hiervan gebruik wilt maken.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na de scan bent u klaar. U neemt de eerste 4 dagen na het onderzoek iedere dag 1 kaliumjodidecapsule in. Verder is er geen nazorg nodig.

Hoe lang duurt het onderzoek?

  • Het geven van de injectie duurt ongeveer 10 minuten.
  • De wachttijd tussen de injectie en de scan is 3 uur.
  • De scan duurt ongeveer 40 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.