Headerafbeelding
Binnentuin met groene bomen
Onderzoek

Diagnostische hysteroscopie

Een hysteroscopie is een onderzoek waarbij de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder bekijkt.

Dit gebeurt met een hysteroscoop. Dit is een dunne, holle buis waar een lichtbundel, een kleine camera en een slangetje doorheen gaat. Door de scoop brengt de arts tijdens het onderzoek water in de baarmoeder om beter te kunnen zien. Ook kunnen door de scoop instrumentjes naar binnen worden gebracht. Hierdoor kan de arts eventueel kleine ingrepen doen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • uw JBZ-patiëntenpas
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code GYN-174
Laatste revisie: 18 april 2023 - 14:54
Hoe verloopt het onderzoek?

Diagnostische hysteroscopie

Redenen voor een diagnostische hysteroscopie

Er zijn verschillende redenen om een diagnostische hysteroscopie te doen, zoals:

  • abnormale menstruaties;
  • ernstige menstruatiepijn;
  • tussentijds bloedverlies uit de baarmoeder;
  • bloedverlies na de overgang;
  • onvruchtbaarheid;
  • afwijkende bevindingen bij een echoscopie, watercontrastechoscopie of ander onderzoek van de baarmoederholte;
  • verwijderen spiraaltje;
  • verwijderen van grotere vleesbomen (myomen)
  • herhaalde vroeggeboorten of miskramen.

Afwijkingen behandelen

De gynaecoloog kan lichte afwijkingen in de baarmoeder behandelen.

  • Een spiraaltje verwijderen dat in de baarmoederwand zit vastgegroeid of waarvan de draadjes onvindbaar zijn.
  • Het slijmvlies van de baarmoeder geheel of gedeeltelijk te verwijderen of een curettage te doen. 
  • Verklevingen eenvoudig doorknippen en een vleesboompje of een poliep verwijderen.

Op welk moment?

De hysteroscopie gebeurt niet tijdens de menstruatie, tenzij vloeien juist de reden is voor het onderzoek. Dan gebeurt de hysteroscopie wel tijdens het bloedverlies. Heeft u een kinderwens? Dan gebeurt het onderzoek in de eerste helft van de cyclus, nog voordat de eisprong heeft plaatsgevonden. U mag niet zwanger zijn op het moment van het onderzoek.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Eten en drinken

De hysteroscopie gebeurt meestal op de Poliklinische Operatiekamer. U hoeft dan niet nuchter te zijn. We adviseren u juist om voor het onderzoek normaal te ontbijten.

Medicijnen

De hysteroscopie gebeurt meestal zonder verdoving. Het onderzoek kan wel krampen van de baarmoeder opwekken. Dit voelt aan als menstruatiepijn. U kunt hiervoor 2 tabletten van 500 milligram paracetamol innemen. Neem deze in vlak voordat u naar het ziekenhuis komt.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de Poliklinische Operatiekamer. Deze bevindt zich in gebouw B, verdieping 1, ontvangst 4.

Voor het onderzoek

Artsen en verpleegkundigen controleren voor het onderzoek of alles in orde is aan de hand van een checklist. Zij checken:

  • of alle benodigde materialen aanwezig zijn en in orde zijn; 
  • of alle gegevens kloppen.

Op verschillende momenten stellen zij ook vragen aan u. Soms heeft u een vraag al eerder beantwoord. De herhaling van vragen is onderdeel van de checklist en gebeurt dus bewust.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek neemt u plaats in een stoel voor gynaecologisch onderzoek. Het is mogelijk dat er tijdens het onderzoek meerdere personen aanwezig zijn. Bijvoorbeeld niet alleen de gynaecoloog, maar ook een arts-assistent in opleiding of een stagiaire.

De gynaecoloog brengt de hysteroscoop vaginaal in zonder dat er een spreider voor wordt gebruikt. De vagina en baarmoeder wordt gevuld met vloeistof. Dit kan wat menstruatiekrampen geven. Door het inbrengen van de vloeistof, wordt de baarmoederhals beter zichtbaar en zwelt de baarmoeder een beetje op. Hierdoor liggen de voor- en achterwand van de baarmoeder niet meer tegen elkaar en kan de arts de binnenkant van de baarmoeder goed bekijken. Via de baarmoederhals wordt de scoop in de baarmoeder gebracht. Als de scoop in de baarmoeder is, neemt de pijn af. De baarmoederhals wordt niet verdoofd.

Lukt het niet om langs de baarmoederhals te komen? Dan kan de arts een spreider inbrengen. De baarmoederhals wordt daarbij iets opgerekt. Omdat dit pijnlijk kan zijn, wordt de baarmoederhals wel verdoofd.

Bij gebruik van de myosure wordt van tevoren de baarmoederhals verdoofd. Hiervoor brengt de arts een spreider in.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt 10 tot 15 minuten. Bij kleine ingrepen kan het iets langer duren.

Naar huis

Na het onderzoek kunt u snel naar huis. De meeste vrouwen hebben na afloop weinig klachten, maar enkelen hebben wel pijn en voelen zich niet lekker.

Bloedverlies

U kunt nog een paar dagen wat bloedverlies of bruine afscheiding hebben. Ook een gevoelige onderbuik is niet uitzonderlijk. Deze verschijnselen verdwijnen na ongeveer 3 dagen. Blijven de klachten blijven of worden deze erger? Dan belt u naar de polikliniek.

Werk

Doe het op de dag van het onderzoek verder rustig aan. De volgende dag kunt u uw gewone werkzaamheden weer oppakken.

Seksualiteit

Heeft u geen bloedverlies meer? Dan is seks geen bezwaar. Dat kan de eerste dagen wel een beetje pijnlijk zijn.

Risico's

Een diagnostische hysteroscopie veroorzaakt bijna nooit complicaties. Als dit wel zo is, kan het gaat om:

  • Bloeding. Het onderzoek kan de baarmoeder beschadigen. Heeft u bloedverlies na afloop van het onderzoek dat erger is dan een forse menstruatie? Bel dan naar de polikliniek Gynaecologie.
  • Beschadiging. Soms ontstaat er tijdens de hysteroscopie een wond of een gaatje in de wand van de baarmoeder (perforatie). Dit geneest meestal vanzelf. Een gaatje dat groter is dan 3 centimeter moet soms operatief worden gesloten. In een enkel geval is dan een kijkoperatie of een buikoperatie nodig.
  • Infectie. Koorts en hevige buikpijn kunnen wijzen op een infectie. Deze infectie kan in de baarmoederwand, maar ook in de eileiders optreden. Behandeling met antibiotica is dan nodig.
  • Overgevoeligheid. Een overgevoeligheidsreactie treedt bijna nooit op. U kunt overgevoelig zijn voor jodium of voor het middel waarmee plaatselijke verdoving wordt gegeven. In het JBZ gebruiken we een zoutoplossing om de baarmoeder op te rekken. Hierbij komen geen overgevoeligheden voor.

Bij welke klachten belt u?

Het is belangrijk dat u het ziekenhuis belt als u:

  • steeds meer buikpijn krijgt;
  • koorts van 38°C of hoger heeft;
  • teveel bloedverlies heeft, erger dan een forse menstruatie.

Wat doet u bij problemen thuis?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantoortijden belt u naar de Spoedafdeling Gynaecologie en Verloskunde: (073) 553 20 20. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u de afdeling Verloskunde, telefoonnummer: (073) 553 20 22.

U komt voor controle naar de polikliniek of we maken voor u een telefonische afspraak. De arts of doktersassistente belt u om het resultaat van het onderzoek te bespreken en vertelt u of er nog verdere controle of behandeling nodig is.

Deze informatie is afkomstig van de NVOG.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar het Centrum Voortplantingsgeneeskunde, telefoonnummer: (073) 553 86 60.