Binnentuin met groene bomen

Diabetes en nuchter zijn, advies voor mensen die insuline gebruiken

Voor sommige onderzoeken mag u langere tijd niet eten. Als u diabetes heeft, kan dit problemen geven met uw bloedsuikerspiegel.

U kunt dan last krijgen van een aantal vervelende verschijnselen die wijzen op een te hoge of een te lage bloedglucosespiegel. Om deze problemen te voorkomen is het belangrijk dat u de aanwijzingen hieronder goed uitvoert. Dit naast de andere voorbereidingen die u voor het onderzoek moet doen.

Deze adviezen en aanwijzingen zijn alleen bedoeld voor het gebruik van insuline bij diabetes mellitus, en niet voor andere medicijnen.

Adviezen voor mensen die insuline gebruiken

Hier vindt u alle belangrijke informatie

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code INT-026
Laatste revisie: 6 oktober 2021 - 14:58
Adviezen voor mensen die insuline gebruiken

Diabetes en nuchter zijn, advies voor mensen die insuline gebruiken

Controle bloedsuikerwaarden

Het advies is om tijdens de voorbereidingen voor uw onderzoek goed uw bloedsuikerwaarden te blijven controleren.

Gebruikt u een sensor voor de controle van uw bloedsuikerwaarden?

• Verwijder de sensor van uw arm vlak voordat u wordt blootgesteld aan sterke magnetische velden of elektromagnetische stralen bij radiografie, een MRI of een CT-scan. Breng na het onderzoek een nieuwe sensor aan. U kunt met de leverancier overleggen of u in aanmerking komt voor een extra sensor in verband met het onderzoek.
  • Bij andere onderzoeken raden we aan om aan de medewerker te melden dat u een sensor heeft. Neem uw reader of telefoon mee zodat de behandelaar eventueel ook tijdens het onderzoek een scan kan doen.

Krijgt u een coloscopie?

Als voorbereiding op een coloscopie gelden vanaf 2 dagen voor het onderzoek bepaalde voedingsadviezen. Er zijn beperkingen in wat u mag eten. Het is belangrijk dat u deze dagen uw bloedglucosewaarden goed controleert. Verder is het belangrijk dat u goed op de koolhydraten let. Probeer de koolhydraten uit de vaste voeding te vervangen door koolhydraten in vloeibare vorm, zoals beschreven staat in de folder over de coloscopie. Als u hier vragen over heeft, kunt u contact opnemen met de behandelaar van uw diabetes.

Heeft u een insulinepomp?

Als u een insulinepomp heeft, moet u eerst contact opnemen met de polikliniek Algemene Interne Geneeskunde en Endocrinologie.

Gebruikt u ook bloedsuikerverlagende tabletten?

Gebruikt u naast insuline ook tabletten om de bloedsuiker te verlagen? Houdt u zich dan ook aan de aanwijzingen in de folder 'Diabetes en nuchter zijn, advies voor mensen die bloedsuikerverlagende tabletten gebruiken'.

Druivensuikertabletten

Neem druivensuikertabletten mee naar het onderzoek. Als de voorzorgsmaatregelen niet genoeg helpen, dan kunt u de druivensuikertabletten gebruiken om een hypo te voorkomen.

Insulinedosering de dag voor het onderzoek

tabel insulinedosering dag voor onderzoek

Bloedglucosecontrole de dag voor het onderzoek

tabel bloedglucosecontrole dag voor onderzoek

Op de dag van het onderzoek is het belangrijk om uw bloedsuiker te controleren. In de tabel hieronder ziet u wat u moet doen als uw bloedsuiker te hoog of te laag is.

Ook moet u maatregelen treffen voor de hoeveelheid insuline die u gebruikt (insulinedosering). De insulinedosering voor en na het onderzoek staat in aparte tabellen.

Bloedsuikercontrole gedurende de dag van het onderzoek

tabel bloedglucosecontrole dag van onderzoek

Insulinedosering voor het onderzoek

tabel insulinedosering voor onderzoek

Insulinedosering na het onderzoek

tabel insulinedosering na onderzoek

Kortwerkende insuline

Hieronder vindt u een overzicht van kortwerkende insuline, met tussen haakjes de werkzame stof.

• Novo Rapid (Aspart)
  • Aspart/Sanofi (Aspart)
  • Apidra (Glulisine)
  • Humalog (Lispro)
  • Lispro Sanofi (Lispro)
  • Lyumjev (Lispro)
  • Humuline Regular (Insuline gewoon)
  • Insuman Rapid (Insuline gewoon)

Mix insuline

Hieronder vindt u een overzicht van mix insuline, met tussen haakjes de werkzame stof.

• Novomix 30/50/70 (Aspart - protamine)
  • Ryzodeg (Degludec - aspart)
  • Humalog Mix 25/50 (Lispro - protamine)
  • Insuman comb 15/25/50
  • Humuline 30/70

Middellangwerkende insuline

Hieronder vindt u een overzicht van middellangwerkende insuline, met tussen haakjes de werkzame stof.

• Insulatard (Isofaan)
  • Humuline NPH (isofaan)
  • Insuman Basal (isofaan)

Langwerkende insuline

Hieronder vindt u een overzicht van langwerkende insuline, met tussen haakjes de werkzame stof.

• Abasaglar (Glargine)
  • Lantus (Glargine)
  • Suliqua (Glargine)

Ultralangwerkende insuline

Hieronder vindt u een overzicht van ultralangwerkende insuline, met tussen haakjes de werkzame stof.

• Tresiba (Degludec)
  • Toujeo (Glargine)
  • Xultophy (Degludec)

Insuline met GLP1

Hieronder vindt u een overzicht van insuline met GLP1, met tussen haakjes de werkzame stof.

• Xulpophy (Insuline degludec/liraglutide)
  • Suliqua (Insuline glargine/Lixisenatide)