Headerafbeelding
Vaas op tafel in wachtkamer met zicht op binnentuin
Onderzoek

Diabetes en nuchter zijn, advies voor mensen die bloedsuikerverlagende tabletten gebruiken en/of GLP1 spuiten

Voor sommige onderzoeken mag u langere tijd niet eten. Als u diabetes heeft, kan dit problemen geven met uw bloedsuikerspiegel.

U kunt dan last krijgen van een aantal vervelende verschijnselen die wijzen op een te hoge of een te lage bloedglucosespiegel. Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk dat u de aanwijzingen hieronder goed uitvoert. Dit naast de andere voorbereidingen die u voor het onderzoek moet doen.

Deze informatie geldt alleen voor het gebruik van de bloedsuikerverlagende tabletten en/of GLP1 bij diabetes mellitus, en niet voor andere medicijnen.

Adviezen voor mensen die bloedsuikerverlagende tabletten gebruiken en/of GLP1 spuiten

Hier vindt u alle belangrijke informatie

Praktische tips

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code INT-027
Laatste revisie: 4 oktober 2021 - 13:20
Adviezen voor mensen die bloedsuikerverlagende tabletten gebruiken en/of GLP1 spuiten

Diabetes en nuchter zijn, advies voor mensen die bloedsuikerverlagende tabletten gebruiken en/of GLP1 spuiten

Bij sommige röntgenonderzoeken spuit de röntgenlaborant een jodiumhoudend contrastmiddel in de (slag)ader. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een CT-scan en angiografie.

Als u een röntgenonderzoek krijgt met jodiumhoudend contrastmiddel, dan moet u tijdelijk stoppen met het gebruik van metformine. U stopt dan op de dag van het onderzoek én de 2 dagen daarna.

Sommige patiënten moeten al de dag vóór het onderzoek stoppen met metformine. Dit hangt af van uw nierfunctie. Uw behandelend arts vertelt u dat dan.

Twijfelt u of heeft u vragen heeft? Neemt u dan contact op met uw behandelend arts. Doe dit dan minstens 3 dagen voor het onderzoek.

Tabletten

tabel gebruik tabletten

  • De dag voor het onderzoek hoeft u niets te doen. U gebruikt gewoon uw tabletten voor de diabetes die u normaal ook inneemt.
  • De dag van het onderzoek moet u maatregelen treffen voor uw tabletten voor de diabetes. In de tabellen hieronder kunt u zien wat u moet doen.
  • Neem druivensuikertabletten mee naar het onderzoek. Als de voorzorgsmaatregelen niet genoeg helpen, dan kunt u de druivensuikertabletten gebruiken om een hypo te voorkomen.

Gebruikt u ook insuline?

Als u naast bloedsuikerverlagende tabletten ook insuline gebruikt, houdt u zich dan ook aan de aanwijzingen in de folder ‘Diabetes en nuchter zijn voor onderzoek, advies voor mensen die insuline gebruiken’.

Wat moet u doen?

U kijkt eerst hoe laat u het onderzoek heeft.

  • Is dit vóór 12.00 uur, dan volgt u de uitleg in tabel 1.
  • Is dit ná 12.00 uur, dan volgt u de uitleg in tabel 2.

In de tabel kijkt u in de kolom ‘voor het onderzoek’. In de kolom ‘dosering’ leest u wat u moet doen. In dezelfde tabel ziet u wat u ná het onderzoek moet doen.

Tabel 1

Missing media-item.

Tabel 2 

Missing media-item.

Injecties

tabel gebruik injecties

 

Wat kunt u doen als u verschijnselen van een hypo krijgt?

Krijgt u verschijnselen van een hypo, zoals honger, beven, zweten, een trillerig gevoel, bleekheid, wazig zien, hoofdpijn en duizeligheid of een bloedsuiker lager dan 4.0 mmol?

  • Neemt u dan 5 tot 7 tabletten druivensuiker.
  • U kunt ook 1 glas limonade drinken, gemaakt van 35 ml ranja (= 3 eetlepels) aangelengd met water.

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neemt u dan contact op met de zorgverlener die uw diabetes behandelt.