Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

Bloedvolumebepaling (LNG-018)

Bij een bloedvolumebepaling wordt met behulp van een radioactieve stof het volume van uw bloed bepaald.

U krijgt de radioactieve stof met een injectie in de arm toegediend. De stof heeft geen bijwerkingen; u kunt alles normaal blijven doen. De stof heeft geen nadelige gevolgen voor u of uw omgeving.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak:

  • uw legitimatiebewijs;
  • uw patiëntenpas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis;
  • Heeft u een brief van uw huisarts gekregen? Neemt u deze dan ook mee.

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-018
Laatste revisie: 18 augustus 2020 - 15:14
Hoe verloopt het onderzoek?

Bloedvolumebepaling (LNG-018)

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Bent u zwanger, of geeft u borstvoeding? Geef dit dan door aan uw arts. Als u zwanger bent is het beter deze behandeling niet te ondergaan. U kunt borstvoeding niet hervatten na dit onderzoek. Uw arts zal dit met u bespreken.

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met uw JBZ-patiëntenpas bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde bij de gele aanmeldzuil. Volg de instructies op het scherm. Daarna neemt u plaats in de wachtruimte. Hier haalt de laborant u op voor het onderzoek.

Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed. U krijgt een infuus in zowel uw rechter- als uw linkerarm. Dit voelt aan als een prik. Hierna voelt u niets meer van het infuus. Via het ene infuus wordt er bloed afgenomen voor laboratoriumonderzoek. Via het andere infuus wordt een radioactieve stof toegediend. Daarna wordt er op vaste tijdstippen bloed afgenomen.

Na ongeveer 1 uur krijgt u via het infuus een tweede radioactieve stof toegediend. Op vaste tijdstippen wordt er weer bloed bij u afgenomen via het andere infuus. Het afgenomen bloed wordt in het laboratorium gemeten en hieruit wordt het bloedvolume in uw lichaam bepaald.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Nadat er voldoende bloed is afgenomen bent u klaar. Verder is er geen nazorg nodig.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 2 uur.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag later via uw behandelend arts (specialist). 

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Bent u verhinderd? Geef dit dan tenminste 24 uur voor aanvang van het onderzoek door, via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.