Headerafbeelding
Gammacamera schildklier Nucleaire Geneeskunde
Onderzoek

Bijschildklierscintigrafie (LNG-016)

Bij een bijschildklierscintigrafie wordt met behulp van een radioactieve stof de werking van de bijschildklieren bekeken.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door! 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-016
Laatste revisie: 6 december 2020 - 14:51
Hoe verloopt het onderzoek?

Bijschildklierscintigrafie (LNG-016)

Medicijnen

Gebruikt u:

  • Cinacalcet (merknaam Mimpara)? Dit mag u vanaf 2 weken voor het onderzoek niet meer gebruiken. 
  • Actief Vitamine-D (Calcitriol, merknaam Rocaltrol)? Dit mag u vanaf 2 weken voor het onderzoek niet meer gebruiken.
  • Inactief Vitamine-D (Cholecalciferol)? Dit zit ook in veel drogisterij producten (alleen als vitamine-D of in multivitamine preparaten). Dit mag u vanaf 4 weken voor het onderzoek niet meer gebruiken. 

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. U moet gedurende 4 uur stoppen met de borstvoeding. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook nog stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met uw JBZ-patiëntenpas bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De laborant haalt u op uit de wachtruimte. Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met de camera boven de hals. U krijgt een radioactieve stof toegediend via een injectie in een bloedvat in de arm. Tijdens het toedienen van de radioactieve stof worden er meteen foto’s gemaakt. Dit duurt een half uur. 2 tot 3 uur later wordt er nogmaals een serie foto’s van u gemaakt. Dit duurt 40 minuten.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 3,5 uur.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag later via uw behandelend arts (specialist). 

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.