Headerafbeelding
Gammacamera schildklier Nucleaire Geneeskunde
Onderzoek

Bijschildklieronderzoek (LNG-016)

Bij dit onderzoek wordt met behulp van een radioactieve stof en een gammacamera de werking en ligging van de bijschildklieren bekeken.

Belangrijk

LET OP! 

  • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 1 DAG vóór het onderzoek goed door! 
  • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-016
Laatste revisie: 14 juni 2022 - 14:22
Hoe verloopt het onderzoek?

Bijschildklieronderzoek (LNG-016)

Uw afspraak en stoppen met medicijnen voor het onderzoek

Eten, drinken en toilet

Op de dag van het onderzoek mag u gewoon eten en drinken. U mag gewoon naar het toilet. U hoeft niet met een volle blaas naar de afdeling te komen.

Medicijnen

Gebruikt u:

  • Cinacalcet (merknaam Mimpara)? Dit mag u vanaf 2 weken voor het onderzoek niet meer gebruiken. 
  • Actief Vitamine-D (Calcitriol, merknaam Rocaltrol)? Dit mag u vanaf 2 weken voor het onderzoek niet meer gebruiken.
  • Inactief Vitamine-D (Cholecalciferol)? Dit zit ook in veel drogisterij producten (alleen als vitamine-D of in multivitamine preparaten). Dit mag u vanaf 4 weken voor het onderzoek niet meer gebruiken. 

Overige medicijnen mag u innemen zoals u gewend bent.

Kleding

Trekt u de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma en/of katheter? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. Belangrijk: U mag de eerste 4 uur na het onderzoek geen borstvoeding geven! Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook nog stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Heeft u een onderzoek gehad met contrastmiddel?

Een röntgenonderzoek of een hartkatheterisatie waarbij een contrastmiddel is geïnjecteerd kan het onderzoek beïnvloeden. Heeft u in de afgelopen maand zo'n onderzoek gehad? Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Afhankelijk van het soort contrastmiddel dat is gebruikt, kan het onderzoek worden ingepland na 1 tot 4 weken.

 

Waar meldt u zich?

U meldt zich met uw JBZ-patiëntenpas bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit 2 delen:

Deel 1:  De laborant haalt u op uit de wachtruimte. Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed met de camera boven de hals. U krijgt een radioactieve stof toegediend via een injectie in een bloedvat in de arm. Tijdens het toedienen van de radioactieve stof worden er meteen foto’s gemaakt. Aan het eind van de scan voelt de laborant in de hals en markeert een specifiek punt met een speciale pen. Deze pen laat geen sporen achter op de huid.

Deel 2: Ongeveer 2 tot 3 uur later worden er nogmaals een serie foto’s van u gemaakt. U ligt hierbij in dezelfde houding als tijdens deel 1 van het onderzoek. Aan het eind van de scan voelt de laborant weer in de hals en markeert een specifiek punt met een speciale pen. Deze pen laat geen sporen achter op de huid.

Opmerking: Als de wachttijd tussen de injectie en deel 2 te zwaar voor u is, dan kunt u op een bed op onze afdeling rusten. Informeer bij de laborant naar de mogelijkheden als u hiervan gebruik wilt maken.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1  (toediening):  30 minuten

Wachttijd:  2 tot 3 uur

Deel 2 (onderzoek):  40 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u alles eten en drinken wat u wenst, maar u moet die dag goed blijven drinken en plassen. Daarnaast moet u goed uw handen wassen. Als u voor dit onderzoek gestopt was met het nemen van medicijnen, dan mag u die nu weer innemen zoals u gewend was. 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.