Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Bijnierschorsscintigrafie (LNG-033)

Bij een bijnierschorsscintigrafie worden, met behulp van een radioactieve vorm van cholesterol, de bijnieren zichtbaar gemaakt.

Belangrijk

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 2 DAGEN vóór het onderzoek goed door! 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-033
Laatste revisie: 9 september 2021 - 15:21
Hoe verloopt het onderzoek?

Bijnierschorsscintigrafie (LNG-033)

Gebruikt u medicijnen?

Bepaalde medicijnen beïnvloeden het onderzoek. Deze medicatie moet u stoppen. Uw specialist bepaalt welke medicijnen dat zijn en hoelang u ze moet stoppen. Soms is het nodig voorafgaand aan het onderzoek kortdurend bijnierschorshormoon (dexamethason) te gebruiken. Is dit nodig, dan ontvangt u hiervoor een recept.

Kaliumjodidecapsules

Op het moment dat u de afspraak maakt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde krijgt u een recept voor 12 kaliumjodidecapsules mee. U moet de capsules met het recept afhalen bij de ziekenhuisapotheek bij de hoofdingang van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. U kunt het recept NIET inleveren bij uw eigen apotheek.

De kaliumjodidecapsules zorgen ervoor dat de onbedoelde jodiumopname in de schildklier tijdelijk geblokkeerd wordt.

U moet dagelijks 1 capsule kaliumjodide innemen:

  • op de dag vóór de injectie;
  • op de dag van de injectie;
  • 10 dagen ná de injectie.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw specialist, deze zal dit met u bespreken.  Borstvoeding kan niet hervat worden na dit onderzoek. Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook stellen aan de nucleair geneeskundige of de laborant tijdens het onderzoek. 

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We willen u vragen om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met uw JBZ-patiëntenpas bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De laborant haalt u op uit de wachtruimte. In een speciale ruimte komt u in een stoel zitten. Daar krijgt u eerst een infuus waardoor de radioactieve vloeistof wordt ingespoten.

Daarna wordt er met u afgesproken wanneer u terugkomt voor de scan. Dit zal op dag 5 én dag 7 na de injectie zijn. Het kan zijn dat u ook op dag 3 na de injectie al moet terugkomen voor een scan. Dit is afhankelijk van de reden voor het uitvoeren van het onderzoek.

Tijdens het maken van de scan ligt u op uw rug, op een vrij smal bed. U wordt met uw buik tussen de camera’s geschoven en de opname wordt gestart. Het is belangrijk dat u gedurende het hele onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. De laborant houdt u tijdens het onderzoek in de gaten.

Soms wil de nucleair geneeskundige extra opnames maken met een andere radioactieve stof om de nieren goed zichtbaar te maken. In dit geval worden de extra opnames direct gemaakt nadat de juiste aanpassingen aan de camera zijn gedaan. Het is erg belangrijk dat u in de tussentijd niet van positie verandert! U wordt weer onder de camera geschoven waarna er de radioactieve stof via een infuus wordt toegediend.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na de laatste scan bent u klaar. U moet de eerste 10 dagen na het onderzoek dagelijks 1 kaliumjodide capsule innemen. Ook kunt u na de laatste scan uw eventueel gestopte medicatie weer innemen. Verder is er geen nazorg nodig.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De scan duurt elke keer ongeveer 30 minuten. 

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.