Headerafbeelding
Foto orchidee
Onderzoek

3D-echografie van de borsten

Een echografie is een onderzoek waarbij organen, pezen en gewrichten met behulp van geluidsgolven (echo) kunnen worden onderzocht.

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

U moet meenemen naar uw afspraak:

  • uw legitimatiebewijs;
  • uw patiëntenpas van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent assisteert de radioloog bij de uitvoering van de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-069
Laatste revisie: 20 augustus 2020 - 14:33
Hoe verloopt het onderzoek?

3D-echografie van de borsten

Voorbereiding

Graag van tevoren baden of douchen. U mag wel deodorant maar geen bodymilk gebruiken.

Begeleiding

Wij raden u aan u door een vertrouwd persoon te laten begeleiden, die tijdens het onderzoek op u wacht in de wachtkamer.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat die u heeft ontvangen. Meldt u aan bij de gele aanmeldzuil of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Bij dit echo-onderzoek van de borsten komt u op uw rug op de onderzoekstafel te liggen. De laborante die het onderzoek uitvoert, brengt lotion op de huid van de borst aan. Daarna wordt de transducer, waarmee de echobeelden gemaakt worden, op de borst geplaatst en licht aangedrukt om een goed contact met de huid te hebben.

De laborante drukt op een knop om het onderzoek te starten. Een opname duurt ongeveer 70 seconden. Als de opname voltooid is, geeft zij de positie van de tepel op het touchscreen van de monitor aan.

Afhankelijk van de grootte van de borst zullen er drie tot vijf opnamen per borst gemaakt worden. Dit wordt herhaald bij de andere borst.

Het onderzoek is onschadelijk en niet pijnlijk.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Er zijn geen bijwerkingen of risico’s van dit onderzoek bekend.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het totale onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag later via uw behandelend arts (specialist). 

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Belt u dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 36 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen. 

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Neemt u dan contact op met Radiologie/Borstcentrum, telefoonnummer (073) 553 36 00 of per e-mail: borstcentrum@jbz.nl.