Headerafbeelding
Vrouw met kind kijkend naar binnentuin
Onderzoek

24 uurs PH-meting bij kinderen

Een 24 uurs PH-meting is een onderzoek om het terugvloeien van maagzuur op te sporen in de slokdarm.

Bij iedereen vloeit af en toe maagzuur uit de maag terug in de slokdarm. Met dit onderzoek kunnen we zien of er bij uw kind meer maagzuur dan normaal terugvloeit in de slokdarm. Dit kan een oorzaak van de klachten zijn.

Lees meer

Deze informatie is geschreven voor u, als ouder, om ú te informeren over wat er gaat gebeuren. Voor uw kind is het belangrijk dat u hiervan goed op de hoogte bent. Thuis stellen kinderen namelijk vaak meer vragen dan in het ziekenhuis. Uw kind vertrouwt u. Daarom kunt u het beste uitleggen wat er gaat gebeuren. U weet het best welke informatie uw kind begrijpt en emotioneel kan verwerken. Als uw kind weet wat hem of haar te wachten staat, geeft dat een gevoel van zekerheid en vertrouwen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig identiteitsbewijs en het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van uw kind. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Betrokken afdelingen

Code KIN-198
Laatste revisie: 8 september 2022 - 09:34
Hoe verloopt het onderzoek?

24 uurs PH-meting bij kinderen

Uw kind voorbereiden

Een goede voorbereiding is belangrijk. Voor uw kind en voor u. Op Hallo ziekenhuis! kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. Uw kind kan er onder andere filmpjes bekijken over een onderzoek en de afdeling Kinderdagbehandeling.

Kinderpaspoort

Heeft uw kind al een JBZ-kinderpaspoort? Vul deze in, samen met uw kind. Zo kunnen wij uw kind helpen bij de opname in het ziekenhuis. Heeft uw kind nog geen paspoort ontvangen? Vraag er naar in het ziekenhuis. Dit kan bij de afdeling Patiëntenregistratie, polikliniek of verpleegafdeling.  Neem het paspoort altijd mee als uw kind naar het ziekenhuis komt.

kinderpaspoort

Kan uw kind op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Bel dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek.

Is uw kind de dagen voor het onderzoek erg verkouden? Moet uw kind veel hoesten of heeft uw kind koorts? Neem dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Informatieboekje

Op de afdeling Pre Operatieve Screening (POS) of polikliniek Kindergeneeskunde krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op de opname van uw kind. Lees dit boekje goed door!

Verdere voorbereidingen

Eten en drinken

  • 2 uur vóór het afgesproken tijdstip mag uw kind niets meer eten of drinken. Dit mag niet omdat uw kind dan tijdens het onderzoek misslijk kan worden en moet braken.
  • Op de afdeling Kinderdagbehandeling geeft de verpleegkundige u meer informatie. Zij laat de materialen zien en geeft uitleg over het onderzoek.

Gebruikt uw kind medicijnen?

De arts spreekt met u af of uw kind hiermee door kan gaan of hiermee moet stoppen. Met zuurremmende medicijnen en motilium moet uw kind 48 uur vóór het onderzoek stoppen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afdeling Kinderdagbehandeling. Gebouw A, verdieping 6. 

Tijdens het onderzoek

De eerste dag

De verpleegkundige schuift een dun slangetje, een sonde, via de neus in de slokdarm. Dit is niet prettig voor uw kind. Het prikkelt in de neus en keel, en uw kind moet ervan hoesten. Het kan uw kind helpen om een slokje water te drinken. Dan schuift de sonde makkelijker door.

Zit de sonde in de maag? Dan controleren we dit met een röntgenfoto. Deze foto wordt gemaakt op de afdeling Radiologie. De kinderverpleegkundige gaat met u en uw kind mee naar de afdeling Radiologie. Het kan zijn dat de sonde nog niet goed ligt. Dan wordt deze iets teruggetrokken. Ligt de sonde wel op de juiste plek? Dan plakken we het met stevige pleisters vast op neus en wang.

De sonde is verbonden met een registratiekastje dat de waarden van de zuurgraad registreert. Hiermee kunnen we laten zien of er maagzuur terugvloeit naar de slokdarm.

De verpleegkundige geeft u uitleg over het registratiekastje. Uw kind gaat daarna met de sonde naar huis. Thuis blijft uw kind zoveel mogelijk zijn of haar dagelijkse activiteiten doen.

De tweede dag

De volgende dag komt u samen terug naar de afdeling Kinderdagbehandeling. Hiervoor spreken we een tijd met u af. Dan halen we de sonde eruit. Dit duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Uw aanwezigheid bij het onderzoek

Tijdens het onderzoek kunt u bij uw kind blijven. Dat vinden we zelfs heel belangrijk! Het geeft uw kind troost en steun. Probeer zelf zo rustig mogelijk te zijn. Dit maakt uw kind ook rustig. Ook kunt u gerust vragen stellen als u of uw kind iets niet begrijpt.

Het kan zijn dat uw kind na het onderzoek een gevoelige keel heeft. Dit verdwijnt snel.

Het verwerken van de gegevens die het kastje heeft geregistreerd, duurt een paar dagen. U krijgt de uitslag van het onderzoek van de kinderarts. U krijgt hiervoor een afspraak mee.

Dan kunt u bellen naar de afdeling Kinderdagbehandeling, telefoonnummer: (073) 553 25 26.