Headerafbeelding
Echo bij zwangere vrouw gynaecologie
Onderzoek

13-weken echo

Met de 13-weken echo (ETSEO) kijken we naar lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind.

We controleren ook of uw kind genoeg groeit en of er voldoende vruchtwater is. Met de ETSEO kunnen we bijvoorbeeld een open ruggentje en een hartafwijking opsporen. We kunnen de echo maken als u rond de 13 weken zwanger bent.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • uw JBZ-patiëntenpas
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code GYN-810
Laatste revisie: 6 april 2023 - 16:01
Hoe verloopt het onderzoek?

13-weken echo

Geen kinderen mee naar de echo

Kinderen mogen niet mee naar de echo.

Zonder kinderen kan de echoscopist of arts zich beter concentreren. Alle aandacht is voor u en uw kindje in de buik.

Wij plannen de echo ver vooruit. Dan kunt op tijd opvang regelen voor uw kind.

Natuurlijk mag u wel 1 andere volwassene meenemen.

Navelpiercing

Heeft u een navelpiercing? Dan moet u deze voor het onderzoek uit doen. 

De echoscopist maakt de huid van uw buik vrij en doet daar gel op. De gel is nodig om de geluidsgolven goed door te laten. Daardoor komen de echobeelden van uw kindje goed in beeld op het beeldscherm. Dit gebeurt zodra de echoscopist met het echoapparaat over uw buik beweegt. Het maken van een echo brengt geen risico’s met zich mee voor u en uw kindje.

De 13-weken echo is geen garantie voor een gezond kindje. We kunnen namelijk niet alle afwijkingen zien op de echo. Ook kan bij een verhoogd BMI de kwaliteit van het beeld van de echo minder zijn. Daarmee is de uitslag van het echoscopisch onderzoek minder betrouwbaar.

Als de echoscopiste vermoedt dat er een afwijking is, wordt u doorverwezen naar een academisch ziekenhuis, het Radboudumc. Daar wordt uw kindje nog een keer uitgebreid bekeken met een GUO. Dit is een uitgebreide echo waarbij we alle organen in detail bekijken. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de 13 weken echo op de website voor Pre- en neonatale screeningen (PNS).

De uitslag van de 13-weken echo krijgt u meestal direct na het onderzoek. Als de echoscopist vermoedt dat er een afwijking is, wordt u doorverwezen naar het Radboudumc voor een GUO.