Onderzoek naar gebruik artificial intelligence bij beoordelen longfoto's COVID-19

12 juni 2020

Wereldwijd zijn duizenden mensen besmet (geraakt) met het COVID-19 virus. Een snelle manier om deze diagnose te stellen, is met röntgenfoto’s van de longen. Radiologen beoordelen de beelden. Articifical Intelligence kan hen daarbij helpen, zo blijkt uit een eerste onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Radboudumc en Bernhoven. Aan de hand van röntgenlongfoto’s kan Articifical Intelligence even goed voorspellen of iemand infiltratieve longafwijkingen heeft, als radiologen. Het onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Radiology.

Snel en goedkoop COVID-19 opsporen

Uit eerder onderzoek is gebleken dat Artificial Intelligence tuberculose even goed kan diagnosticeren aan de hand van een röntgenlongfoto, als een radioloog. Dit biedt mogelijkheden voor de mondiale coronacrisis en de schaarste van testkits. Het maken en beoordelen van röntgenfoto’s is namelijk een snelle en relatief goedkope manier om de COVID-19 diagnose mede te stellen. Ook landen waar de gezondheidzorg minder ontwikkeld is, hebben de mogelijkheid om röntgenfoto’s te maken. Echter, in deze landen zijn niet altijd voldoende radiologen beschikbaar om de beelden te beoordelen. Artificial Intelligence (AI) kan hier een oplossing voor bieden.

Een computer als collega-radioloog

In het huidige onderzoek is gebruik gemaakt van het deep-learning* AI-systeem CAD4COVID-XRay. Er is begonnen met het systeem ‘op te leiden’met longfoto’s van andere ziekenhuizen van gezonde longen, longontstekingen, en longontstekingen veroorzaakt door COVID-19. Daarna zijn 454 röntgenbeelden van het Jeroen Bosch Ziekenhuis beoordeeld door zowel het AI-systeem als door zes radiologen. Het AI-systeem wist alle röntgenbeelden even goed te beoordelen (is op de foto een (COVID-19) longontsteking zichtbaar, of niet?) als de radiologen.

Het is de eerste keer dat dit onderwerp is onderzocht. De volgende stap is om het AI-systeem extra te ‘trainen’ met meer beelden en eventueel te combineren met laboratorium uitslagen. Het gehele onderzoek is te lezen op de website van Radiology

*Deep Learning: software leert automatisch structuren te herkennen door steeds complexere kenmerken af te leiden van ‘ruwe’ input data.

Artificial intelligence essentieel onderdeel van toekomstige zorg

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis zet sterk in op artificial intelligence (AI) als essentieel onderdeel van de toekomstige zorg. Het ziekenhuis is hierin de samenwerking aangegaan met de Diagnostic Image Analysis Group (DIAG) van het Radboudumc en de Jheronimus Academy of Data Science. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is het eerste niet-academische ziekenhuis in Nederland dat AI zelf ontwikkelt en in de praktijk gebruikt. 

onderzoek AI longfoto's COVID-19

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Jij verdient zorg die bij je past, dichtbij en op jouw manier geboden. Samen bepalen we wat je nodig hebt en van wie, zodat jij zo lang mogelijk het leven kan leiden dat jij wilt. Wij zetten daarvoor al onze expertise in en zoeken de samenwerking. Bijvoorbeeld met je familie en vrienden, je huisarts, de gemeente en de thuiszorg. Daar staan wij voor als Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Gewoon, omdat jij ertoe doet

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch) is een groot topklinisch ziekenhuis met ruim 630 bedden en ruim 4.000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis georganiseerd in de Bossche Specialisten Coöperatie (BSC). Het ziekenhuis verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio ’s-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Voor meer informatie www.jeroenboschziekenhuis.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie, tel. (073) 553 80 63 of e-mail : communicatie@jbz.nl  

Laatste revisie: 12 maart 2021 - 13:42