Headerafbeelding
De weg wijzen via de routewijzer boulevard
Behandeling

Oefeningen voor de elleboog na een gebroken elleboog

Is het gips om uw bovenarm en onderarm net verwijderd? Dan kan het zijn dat u uw pols en elleboog nog niet goed kunt bewegen. Ook kunt u last hebben van spierpijn of zwelling.

Deze klachten nemen af door regelmatig te oefenen. Hier vindt u oefeningen die u kunt doen om zo snel mogelijk weer een soepele pols en elleboog te hebben.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code AHU-063
Laatste revisie: 2 mei 2023 - 15:47
Hoe verloopt de behandeling?

Oefeningen voor de elleboog na een gebroken elleboog

Richtlijnen

  • Probeer uw arm en hand zo normaal mogelijk te gebruiken.
  • Voor alle oefeningen geldt: ga niet door de pijngrens heen. Luister naar uw lichaam. U mag bij het oefenen wel enige rek voelen.
  • Probeer bij het oefenen elke dag een stukje verder te komen. Als u na de oefeningen langer dan tien minuten pijn blijft houden, heeft u teveel gedaan.
  • U mag eventueel uw andere hand gebruiken om de bewegingen te begeleiden.
  • Probeer eerst de oefeningen zonder kracht uit te voeren. Als dat goed gaat kunt u eventueel de oefeningen uitbreiden met bijvoorbeeld wat gewicht (een flesje water) in uw hand.
  • Als u last heeft van zwelling in uw hand of pols dan adviseren wij u om uw hand regelmatig omhoog te houden of op een kussentje te leggen.

Oefeningen

Probeer de oefeningen elke 2 tot 3 uur te doen. Als uw elleboog nog erg stijf is mag het vaker, zolang het maar prettig aanvoelt. Is uw elleboog of pols snel soepel? Dan kunt u vanzelfsprekend minder oefenen.

Probeer elke oefening 10 keer te herhalen. Houd de positie 5 seconden vast, zodat de spieren en pezen opgerekt kunnen worden.

6 afbeeldingen van oefeningen na een gebroken elleboog

Oefening 1a en 1b

Houd uw arm langs het lichaam en druk uw elleboog in de zij met de duim naar buiten gedraaid. Laat uw elleboog in de zij staan en buig de elleboog zo ver u kunt. Strek hierna uw elleboog. Let erop dat u elke positie 5 seconden vast houdt.

Oefening 2a en 2b

Houdt uw arm langs het lichaam en druk uw elleboog in de zij. De onderarm staat in een haakse hoek ten opzichte van de bovenarm, de handpalm omhoog gericht. Draai daarna uw handpalm weer naar beneden zonder uw elleboog van de zij te halen.

Oefening 3

Beweeg uw pols op en neer. 

Oefening 4

Draai rondjes met uw hand. 

Vragen?

U kunt de Gipskamer van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur bereiken door te bellen naar (073) 553 27 12.

In dringende gevallen buiten kantooruren belt u met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (073) 553 27 00.