Dinsdag 9 april 2019

Warme zorg voor de aller- allerkleinsten

Suzan (4 jaar, bijna 5) fietst al af en toe op haar eigen fiets naar school. Elk bloempje onderweg bekijkt ze zorgvuldig. Heel normaal voor een kleuter, maar stiekem toch heel bijzonder als we weten dat Suzan veel te vroeg werd geboren.

Kinderarts met patient in stal

Kinderarts Petr Jira en Suzan (4) 

“ Het was een hele heftige tijd” aldus  Josien de moeder van Suzan. “ Het was nog maar zo’n klein frutje met allemaal toeters en bellen”. Toen ze met 32 weken van Veldhoven naar de couveuse afdeling in het Jeroen Bosch Ziekenhuis mochten, veranderde er veel. Suzan werd sterker en mocht van couveuse naar een wiegje. “ Je werd als ouder meteen betrokken bij de zorg van je kind. Dat was fijn. Je werd eigenlijk meteen aan het werk gezet; in bad doen, verzorgen, voeden. Mijn man en ik zeggen wel eens grappend tegen elkaar: we hebben daar een complete opleiding gehad. Wij hadden nauwelijks kraamzorg meer nodig thuis.”

Heftige tijd

Het verblijf in het ziekenhuis was ondanks de heftige omstandigheden prettig. “ Heel knap hoe de zorgverleners dat doen; ze zijn kundig, warm, betrokken en kunnen ook goed omgaan met alle ellende die ze zien. Het is heel veel waard, om op zo’n manier begeleid te worden in zo’n heftige tijd.” aldus Josien.

PanDapolikliniek

Eenmaal thuis bleef Suzan onder controle van de PanDapolikliniek: een speciaal team dat is opgezet om te vroeg geboren kinderen en hun ouders te begeleiden. De zorg wordt georganiseerd rond de ouders en het kind heen. Op een ochtend komen de ouders met hun kind naar het ziekenhuis en vinden alle controles van onder andere fysiotherapeut, logopedist, kinderarts achter elkaar plaats. ”We hebben thuis een eigen bedrijf en het is  voor ons dus ook heel praktisch. En steeds dezelfde zorgverlener zien geeft vertrouwen en rust.”

Hechte band

Er is een hechte band ontstaan tussen Suzan, haar ouders en de zorgverleners van de Pandapolikliniek. Deze betrokkenheid geldt niet alleen voor hen. Tientallen ouders en hun kinderen kwamen donderdag 28 maart naar het feest ter ere van het 10-jarig bestaan van de Pandapolikliniek. Het waren allemaal ouders en kinderen die in de afgelopen 10 jaar begeleid zijn door de Pandapolikliniek. “ Het was heel leuk om iedereen weer te zien” aldus Josien.

10-jarig jubileum

In Perron3 in Rosmalen organiseerde de Pandapolikliniek speciaal voor ouders/verzorgers een reünie. Terwijl de kinderen genoten van een film in een eigen filmzaal, kregen de ouders/verzorgers van ontwikkelingspsycholoog en tv-ster Steven Pont een lezing over de binnen- en buitenwereld van kinderen. Heel erg passend bij de vraagstukken van de aanwezige ouders. Josien:  “Dat is toch een belangrijke boodschap voor onze groep ouders: we zijn waarschijnlijk geneigd onze kinderen wat meer te beschermen. Maar de boodschap van Pont was duidelijk:  “Laat ze van alles maar uitproberen, door te ervaren leer en ontwikkel je het beste”

Eerste kinderfeestje

Nu is Suzan bijna 5 en het gaat goed met haar. “ We hebben het enorm getroffen, dat realiseren wij ons heel goed. Het had allemaal ook heel anders kunnen zijn… Nu maar eens gaan nadenken over haar eerste kinderfeestje!”

Laatste revisie: 6 augustus 2020 - 09:16