Vitrine glas GlasLab Den Bosch

Op initiatief van de kunstcommissie is een vitrine ingericht met glas van GlasLab Den Bosch. Loop tussen de werkzaamheden of tijdens uw bezoek in het JBZ eens langs de vitrine. Deze staat opgesteld vlakbij het liftenblok C0 (in de gang waar ook de maquette van het ziekenhuis staat). 

kunst in vitrine GlasLab Den Bosch in het JBZ

Naomi van Spelde en Marieke Dekker hebben deze vitrine ingericht. Zij werken als glazeniers voor Kunstregie en werken veel samen met GlasLab Den Bosch. Beiden hebben gestudeerd aan het SintLucas in Boxtel in de richting ‘Vormgeving en Ambacht in Glas’.

Naomi toont ‘One day at a time’. Het is een handgeschilderd glas met graveerwerk. De contouren zijn gebrandschilderd en de lijnen zijn gegraveerd. Haar ontwerp is geïnspireerd op het glas-in-lood van de Sint Jan. De titel ‘One day at a time’ verwijst naar de mentale rust die Naomi zoekt in haar alledaagse werkzaamheden.

kunst vitrine GlasLab Den Bosch door Naomi van Spelde

'One day at a time' (handgeschilderd glas met graveerwerk) van Naomi van Spelde 

Marieke Dekker toont een handgeschilderd glas met brandschilderwerk (grisaille). Haar ontwerp is een Keltische knoop. Dit heeft zij gekozen om het mooie regelmatige patroon. Zij heeft een egale laag opgebracht en daarna delen weggeveegd en dat is daarna ingebrand in de oven (640 graden Celsius).

kunst vitrine GlasLab Den Bosch door Naomi van Spelde

Keltische knoop (handgeschilderd glas met brandschilderwerk grisaille) van Marieke Dekker 

Beide kunstwerkjes zijn gemaakt in opdracht voor de verkoop van GlasLab Den Bosch.

Glas in de vitrine

In de vitrine zijn zowel ambachtelijke als innovatieve glasbewerkingstechnieken te zien. Rechts ziet u oud gebrandschilderd glas uit de Sint Jan van ’s-Hertogenbosch, oude glasstukjes van diverse kleuren, glas-in-lood en loodstrips. Links in de vitrine zijn de nieuwe technieken tentoongesteld zoals het glassmeltwerk. Smeltwerk is het nieuwe werken met glas. U ziet nieuwe stukjes glas liggen met diverse kleuren. De expertise van GlasLab Den Bosch ligt in de technische bewerking van glas, zoals: brandschilderwerk, glassmeltwerken (vlak en in mallen), glas-in-lood, glas-appliqué (lijmen van glas), glas in beton, zeefdrukken op glas en zandstralen.

GlasLab Den Bosch

Stichting GlasLab Den Bosch is een eigentijds glasatelier, dat professionele kunstenaars en designers uitdaagt om zich te bekwamen in ambachtelijke en innovatieve glasbewerkingstechnieken. De werkplaats biedt ruimte voor experimenten en uitvoeringsvraagstukken in vlakglas, welke onder begeleiding van ervaren glazeniers en een mentor kunnen worden uitgevoerd. Stichting GlasLab Den Bosch is aangesloten bij Platform Werkplaatsen en Artist in Residence Platform Brabant. Het atelier heeft naast werkplekken ook een galerie, waar het werk van de Artist in Residence getoond en verkocht worden.
www.glaslabdenbosch.nl

Meer weten over kunst in het JBZ?
Kunst in het JBZ

 

 

Laatste revisie: 11 mei 2022 - 10:50