Vrijdag 28 juni 2019

Thom Timmerhuis behaalt ‘slaapexamen’ en is de eerste somnoloog in het JBZ

Wie ‘slaapexamen’ leest zal misschien reageren: “dat haal ik op mijn gemak.” Het is echter een serieus examen! Neuroloog Thom Timmerhuis behaalde afgelopen april in Marseille het Europees erkende slaapexamen en is daarmee de eerste gediplomeerd somnoloog in het JBZ. Om volgend jaar de heraccreditatie voor het Slaap Waak Centrum te kunnen behalen, moet een ziekenhuis beschikken over een somnoloog.
 

profielfoto zorgverlener Thom Timmerhuis

Wat is een somnoloog?

Een slaapstoornis kan echter meerdere oorzaken hebben en patiënten kunnen dan ook bij verschillende specialismen terecht komen: neurologie, KNO en longgeneeskunde. Een somnoloog is iemand die kennis van al deze vakgebieden heeft met betrekking tot slaapstoornissen.

“Sinds 2015 heeft het JBZ een geaccrediteerd Slaap Waak Centrum waar de afdelingen KNO, longgeneeskunde en neurologie actief zijn. Daarnaast is er een nauwe samenwerking met klinische neurofysiologie en medische psychologie. Als somnoloog ken je de anatomische en fysiologische achtergrond van slapen en waken. Dit omvat het gehele gebied van slaap- en waakstoornissen zoals bijvoorbeeld slaapapneu. Slaapapneu is een steeds meer voorkomend probleem bij toenemend overgewicht. Maar ook stoornissen waardoor slapen verstoord wordt (slapeloosheid) of stoornissen van het 24-uurs ritme (circadiane stoornissen)”, aldus Thom.

Slaapstoornissen: een groter wordend probleem

Volgens Thom nemen slaapstoornissen snel toe, met als gevolg meer problemen met goed functioneren overdag: “Door een onregelmatige leefstijl zoals het werken in ploegendiensten, teveel gebruik van sociale media en druk sociaal leven slapen we tegenwoordig een half tot een uur minder dan 15 jaar geleden. Dit leidt tot toenemende slaperigheid overdag en verminderde concentratie. Veel organen hebben zogenaamde ‘clockgenen’, die ontregeld kunnen worden bij een gestoord slaapritme. Denk bijvoorbeeld aan suikerziekte.”

Bij slaapproblemen krijgen mensen een verwijzing naar het Slaap Waak Centrum. Een nieuwe ontwikkeling is dat zowel de neuroloog én een psycholoog bij de onderzoeken en behandelingen betrokken zijn. De oplossing ligt vaak in een beter ritme en gezondere levensstijl.

In en buiten het ziekenhuis de kennis inzetten

Als somnoloog gaat Thom niet alleen zijn kennis inzetten bij patiënten, maar ook om collega’s in de nachtdienst te helpen. Een mooi voorbeeld is volgens Thom de ‘energypod’ die sinds vorig jaar gebruikt wordt op de IC tegen schadelijke effecten van de nachtdienst: “Dit is een goed initiatief van de afdeling IC, welke we moeten uitbreiden naar andere afdelingen van het JBZ. Samen met de andere neurologen wil ik kijken hoe we meer van dit soort ontwikkelingen kunnen invoeren.”

Daarnaast zijn de neurologen bezig met het opzetten van een specialistisch netwerk. Hierin worden afspraken gemaakt tussen specialisten en huisartsen in Den Bosch en omgeving, om eenduidige zorg rondom slaapproblemen aan te bieden. 
 

Betrokken Afdelingen

Laatste revisie: 6 augustus 2020 - 09:16