Vrijdag 16 april 2021

Sportartsen JBZ gaan de strijd aan in de bekerfinale

Waar sportartsen Maikel van Wijk en Carlijn van den Berg normaal gesproken samenwerken, staan ze aanstaande zondag lijnrecht tegenover elkaar. Dat heeft alles te maken met de ‘JBZ-derby’: de KNVB Bekerfinale tussen Ajax en Vitesse. Naast sportarts bij ons Sport Medisch Centrum (SMC) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, zijn de twee namelijk ook teamarts. Maikel bij Ajax, Carlijn bij Vitesse. De finale spelen in een tijd waarin corona de topsport beheerst, maakt deze strijd extra bijzonder.

Nieuws - 20210416 - Bekerfinale Maikel

“Toevallig waren we bij Ajax al voor corona gestopt met handen schudden. We merkten dat onze spelers vaak een virusinfectie opliepen. Dat dit beleid een paar maanden later de wereldwijde norm zou worden, hadden we natuurlijk nooit kunnen voorzien”, zo begint Maikel zijn verhaal. (foto links)

Testen, testen, testen

Sinds het betaald voetbal weer is opgepakt, hebben de teams te maken met veel maatregelen om een besmetting met corona te voorkomen. Maikel vervolgt: “Op het veld blijft het voetbal hetzelfde, maar daarbuiten is alles anders. Afstand houden is de norm. We rijden met twee bussen naar de wedstrijd, verdelen de spelers over meerdere kleedkamers en houden het aantal contactmomenten zo klein mogelijk. Verder is het devies: testen, testen en nog eens testen.”

Ook bij Vitesse speelt corona een hoofdrol. Carlijn: “Ik schat dat mijn werk als teamarts nu voor 80 procent coronagerelateerd is. Vooral praktische dingen, zoals erop toezien dat iedereen afstand houdt, een mondkapje draagt en beschikbaar is voor de coronatest, nemen veel tijd in beslag. Hoewel het team en de staf elke week minstens twee keer getest worden, is er geen sprake van een waterdichte coronabubbel. Iedereen heeft toch een leven buiten de sport. Daarom doen we er alles aan om besmettingen te voorkomen.”

Nieuws - 20210416 - Bekerfinale Carlijn

Helaas kun je – ondanks een strikt beleid – niet alles uitsluiten. Dat bleek in september 2020, toen er bij Vitesse negen mensen besmet raakten met corona. Carlijn: “Achteraf valt deze uitbraak terug te leiden tot één persoon. Hij was besmet, maar vertoonde geen symptomen. We pikten hem er pas uit tijdens een regulier testmoment. Van de tests die daarna volgden kwamen nog er nog eens acht positief terug. Dat is balen, maar het laat ook zien dat preventief testen werkt. Zonder die test hadden we waarschijnlijk nog veel meer besmettingen gehad.”

Coronabubbel

Niet alleen in het betaald voetbal is het belangrijk om corona buiten de deur te houden, dat geldt ook voor andere professionele sporten. Bijvoorbeeld voor de Nederlandse turners. Thim van Schijndel is fysiotherapeut bij het SMC en sportfysio bij TeamNL. Met het turnteam van de mannen reisde hij voor een trainingsstage af naar Dubai. Om naar het buitenland te kunnen reizen, moest er echter wel sprake zijn van een strikte coronabubbel. Thim vertelt hoe dat in zijn werk ging: “Vanaf het moment dat we in Nederland op het vliegtuig stapten, zaten we in een bubbel. De turners sliepen in appartementen op eigen slaapkamers, kookten hun eigen maaltijden en gingen zelf in huurauto’s naar de trainingslocatie. Alles om zo min mogelijk contact te hebben met mensen buiten de bubbel. En met succes, want we hebben geen besmettingen gehad.”

Nieuws - 20210416 - Bekerfinale Thim

Voor een buitenstaander rijst de vraag of een trainingsstage al deze moeite waard is. Ja, zo antwoordt Thim volmondig: “Momenteel bereiden de turners zich voor op het EK en de Olympische Spelen. Dat terwijl ze al meer dan een jaar geen wedstrijden hebben geturnd. Zo’n trainingsstage brengt het competitiegevoel terug. Bovendien wil iedereen tijdens een piekmoment volledig gefocust zijn op de sportieve prestaties. Het helpt dan om ervaring te hebben met het leven binnen de coronamaatregelen, zodat die je minder afleiden.”

Normale werk gaat door

Hoewel hun leven in de topsport er door corona volledig anders uitziet, gaat voor Carlijn, Maikel en Thim hun werk in het JBZ zo normaal mogelijk door. Maikel: “Het grootste verschil met voor corona is dat we nu medische mondkapjes dragen. Verder zien we een iets andere patiëntengroep. We hebben minder patiënten met acute blessures en meer mensen die komen voor langdurig conditieverlies.” Carlijn voegt toe: “Als de sportscholen weer opengaan, verwacht ik een toestroom aan mensen met blessures. Veel mensen hebben nu een tijd weinig tot niets aan sport gedaan. Als ze dat straks ineens weer oppakken, is de kans op blessures veel groter.”

En de winnaar is…

Zover is het echter nog niet. Eerst staat de bekerfinale voor de deur. Op de vraag wie de wedstrijd gaat winnen, antwoordt Maikel stellig: “Wij zijn de favoriet.” Carlijn erkent die rol voor Ajax, maar ziet genoeg kansen voor Vitesse: “Onze jongens zijn extreem gemotiveerd om te winnen. In tegenstelling tot Ajax hebben we een ruime voorbereidingstijd. We hebben een hecht team, de sfeer is goed en we hebben dit seizoen ook al van PSV, Feyenoord en AZ gewonnen. Vlak ons dus zeker niet uit.”

Waar de twee rivalen het wel over eens zijn, is het gemis aan publiek op de tribunes. Carlijn: “Vitesse staat pas voor de vijfde keer in de historie van de club in de bekerfinale. We vinden het ontzettend jammer dat we zonder publiek moeten spelen. Maar we gaan ons best doen om onze supporters een mooie wedstrijd te laten zien en deze bijzondere coronaperiode met een prijs af te sluiten.”

 

Betrokken Afdelingen

Laatste revisie: 6 mei 2021 - 10:25