Donderdag 12 december 2019

PI maakt bibliotheek in JBZ mogelijk

Wie het Jeroen Bosch Ziekenhuis bezoekt, kan vanaf nu een boek lenen uit onze splinternieuwe ‘bibliotheek’. Op de boulevard staat een grote open kast gevuld met boeken voor alle leeftijden.

Boekenkast in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Ook op de polikliniek Kindergeneeskunde staan twee boekenkasten in de vorm van een giraf en een olifant. De boekenkasten zijn mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis en de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught. Gedetineerden hebben de kasten speciaal voor het ziekenhuis ontworpen en gemaakt. 

Doel van de bibliotheek is om het verblijf van patiënten en bezoekers plezieriger te maken. Iedereen kan een boek uitzoeken en meenemen. Het boek mag weer worden ingeleverd maar dat hoeft niet. Wie boeken wil schenken, kan ze inleveren bij het Voorlichtingscentrum (Boulevard, tegenover de Patiëntenregistratie) op maandag tot en met vrijdag, van 9.00 uur tot 16.30 uur.

Laaggeletterdheid

Het idee voor de patiëntenbibliotheek ontstond tijdens de Boekenweek van 2018. Het ziekenhuis organiseerde toen een kleine boekenmarkt voor medewerkers, om op een speelse manier aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Veel medewerkers gaven tijdens de boekenmarkt aan boeken te willen schenken. Voor het maken van de kast werd de PI in Vught ingeschakeld, met wie het JBZ en Stichting Vrienden JBZ een goede relatie hebben. Het ontwerp van de boekenkast is geïnspireerd op onze honingraatvloer. 

Stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis

De Stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis werft fondsen om projecten mogelijk te maken die het verblijf van patiënten en bezoekers in het Jeroen Bosch Ziekenhuis veraangenamen. Welke projecten wij inmiddels gerealiseerd hebben leest u op de website van het JBZ. 

Presents from Prisoners

Het initiatief ‘Presents from Prisoners’ is een unieke samenwerking tussen de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught en de Vrienden van het JBZ. Gedetineerden sparen geld dat zij verdienen met werken binnen de gevangenismuren en organiseren acties zoals een sponsorloop om geld in te zamelen voor projecten in het JBZ. Er is  geen soortgelijke samenwerking tussen een gevangenis en ziekenhuis in Nederland  en de gedetineerden zijn hier enorm voor gemotiveerd. Met enige regelmaat komen er medewerkers en ex-gedetineerden naar het JBZ om verschillende cadeaus op onder andere de Kinderafdeling en kinderen op de Spoedeisende Hulp te overhandigen. 

Laatste revisie: 6 augustus 2020 - 09:16