Maandag 19 oktober 2020

Kleine dingen kunnen grote effecten hebben!

Een speciaal magneetje ter grootte van een rijstkorrel is een belangrijke doorbraak in de borstkankerchirurgie. Het bedrijf Sirius Medical uit Eindhoven ontwikkelde deze Pintuition, zoals deze lokalisatie techniek officieel heet.

 

Sirius-Pintuition-19-10-2020

Het magneetje zorgt ervoor dat de chirurg precies weet waar hij/zij moet opereren. Hierdoor worden er kleinere littekens gemaakt en wordt er op een veilige manier minder van de borst weggenomen. Het magneetje kan ruim voor de operatie, tijdens een eerdere afspraak, al geplaatst worden. Dit zorgt ervoor dat het patiënten minder stress oplevert voor hun operatie.

In het JBZ vinden jaarlijks 400 borstoperaties plaats. Tijdens deze operaties werkte het JBZ al met radioactieve zaadjes. Het gebruik van radioactiviteit is omgeven door strenge regels. Sirius Pintuition heeft de voordelen van draadloze lokalisatie, maar dan zonder de radioactiviteit. Daarom zal het JBZ op termijn naar dit nieuwe systeem overstappen.

Afgelopen jaar is Sirius Pintuition al getest in het JBZ. Chirurg en onderzoekleidster Maud Bessems zegt ‘’Daaruit blijkt dat de methode veilig is en presteert zoals bedoeld voor borst kankerpatiënten.’’ In het Elisabeth- TweeSteden Ziekenhuis is de eerste borstkankerpatiënt buiten een onderzoeksetting recentelijk geopereerd met deze nieuwe techniek.

Laatste revisie: 19 oktober 2020 - 10:31