Dinsdag 2 maart 2021

Kijk terug: kinderarts Edgar van Mil in KASSA over kinderobesitas

Afgelopen zaterdagavond (27 februari 2021) was onze kinderarts Edgar van Mil te gast in het tv-programma KASSA. Hij sprak hier over kinderobesitas.

20210302 Edgar van Mil - KASSA

Uit cijfers van het CBS blijkt dat honderdduizenden kinderen in Nederland overgewicht hebben. Onder kinderen tussen de 4 en 18 jaar schommelt het percentage dat overgewicht heeft al sinds de jaren negentig tussen de 10 en 14 procent. Uit diezelfde cijfers blijkt dat zo’n 2,5% van hen obesitas heeft. Iemand die daarover kan meepraten, is de inmiddels 6-jarige Sofie. Al vanaf haar tweede levensjaar komt ze snel aan. Bij een standaardcontrole bij het consultatiebureau – waar onder andere de lengte en het gewicht worden gemeten – wordt geconstateerd dat ze te zwaar is. Sofie en haar ouders worden doorverwezen naar het ziekenhuis, waar blijkt dat ze (ernstig) obesitas heeft.
Kijk de aflevering terug

Edgar van Mil is bijzonder hoogleraar Jeugd, Voeding en Gezondheid aan de Universiteit Maastricht in Venlo. Daarnaast is hij kinderarts-endocrinoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en een van de oprichters van het Centrum Gezonde Leefstijl voor kinderen aldaar.

Van Mil is de behandelend arts van Sofie. “Ze is een typisch voorbeeld van hoe aanleg in combinatie met een obesogene leefstijl tot snel progressief overgewicht kan leiden. Dat betekent overigens níet dat de ouders hier op uit waren, want ze hebben het beste met kun kind voor.” Tegelijkertijd is Sofie óók een schoolvoorbeeld van hoe het aanpakken van je leefstijl kan leiden tot een gezonder gewicht.

bron: BNN VARA

Laatste revisie: 12 maart 2021 - 13:38