Woensdag 2 juni 2021

Jeroen Bosch Ziekenhuis wint derde prijs bij Zinnige Zorg Award 2021

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) kunnen pasgeboren baby’s met geelzucht voortaan thuis behandeld worden, dankzij een slaapzakje dat blauw licht geeft. Het JBZ heeft dinsdag 1 juni met dit initiatief de derde prijs gewonnen bij de VGZ Zinnige Zorg Award 2021. Dé award op het gebied van innovaties in de zorg. Het ziekenhuis was - samen met dertien andere initiatieven - genomineerd. Met het gewonnen geldbedrag van 2.500 euro wordt dit initiatief nu verder ontwikkeld.

Zinnige Zorg Award

Een lichtgevende slaapzak

Normaal wordt deze fototherapie op de couveuseafdeling van een ziekenhuis gegeven. Het lichtgevende slaapzakje; BiliCocoon, zorgt ervoor dat pasgeboren kindjes met een hoge bilirubinewaarde (geel zien) thuis de benodigde behandeling kunnen krijgen. Het kindje ligt, net als in het ziekenhuis, in een lichtgevend slaapzakje. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis krijgen ouders eerst uitleg hoe het werkt. Eenmaal thuis neemt de prikdienst dagelijks bloed af om de bilirubinewaardes te bepalen en heeft de kinderarts contact met ouders en verloskundige over het te volgen beleid.

Voordelen

Verpleegkundige Couveuseafdeling Sanne Scheepens vertelt over de voordelen. “Door de slaapzak is er geen couveuse, dus geen ziekenhuisopname nodig. De therapie die het kindje in het ziekenhuis krijgt, kan heel goed thuis plaatsvinden. De zorg is hetzelfde. Het gezin blijft in de kraamtijd bij elkaar en de behandeling vindt plaats in de vertrouwde omgeving. Borstvoeding en dagelijkse verzorging door de kraamzorg kunnen zo gewoon doorgaan. Dat sluit aan bij onze werk- en denkwijze, die uitgaat van family-centered care”, aldus Sanne. Ook voor verloskundigen is het een prettige verandering vindt kinderarts Petr Jira: “Deze ziekenhuisverplaatste zorg is fijn voor de ouders, maar ook voor de verloskundigen; zij hebben de hele zwangerschap begeleid en willen ook graag het kraambed ondersteunen.”

Juryrapport

De jury vond het fantastisch dat het project door het Jeroen Bosch Ziekenhuis nu al breed gedeeld wordt met andere ziekenhuizen. Daarnaast prees de jury de grote impact, niet alleen voor het kindje maar vooral voor de ouders.

Goud en zilver

Het Amsterdam UMC sleepte dinsdag de gouden award en 10.000 euro in de wacht met de “íkHerstel app”. De zilveren award en 5.000 euro waren voor VieCuri Medisch Centrum met een pijnstillercatheter. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis feliciteert de winnaars en bedankt iedereen voor het stemmen!

Betrokken Afdelingen

Laatste revisie: 8 juli 2021 - 14:57