Dinsdag 13 oktober 2020

JBZ tegen grensoverschrijdend gedrag

Het is een landelijk fenomeen; het korte (corona)lontje van mensen. Ook het JBZ ziet verbale agressie en intimidatie toenemen. Dreigende taal: “ik wacht je straks wel even op” en “ik kom hier vaker, je moet je bek houden” is geen uitzondering. Maar ook opzettelijk hoesten en weigeren van het opzetten van een mondkapje komt te vaak voor. Onacceptabel vindt het JBZ. Daarom start deze week een campagne tegen grensoverschrijdend gedrag: #datkunjenietmaken.

Onze medewerkers zetten zich tot het uiterste in om patiënten op een goede en veilige manier zorg te bieden. Door de coronacrisis moeten we hiervoor de nodige maatregelen nemen zoals :

  • bloedprikken op afspraak
  • screening met vragenlijst
  • beperkt aantal mensen voor begeleiding of bezoek
  • mondkapjes in publieke ruimtes

We merken dat deze maatregelen steeds meer weerstand en agressie opwekken. Het JBZ zet sterk in om medewerkers hiervoor te beschermen. Bij agressief gedrag wordt aangifte gedaan. Er zijn extra beveiligingsmaatregelen genomen en medewerkers worden getraind om te gaan met grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast is er ondersteuning voor medewerkers van een mental supportteam. 

Campagnebeeld #datkunjenietmaken Mandy

Een communicatie campagne met de thema’s “ #datkunjenietmaken”  en “regels zijn er #nietvoorniks”  wordt de komende periode ingezet om mensen bewust te maken van hun gedrag en de noodzaak van de regels. Op alle fronten proberen we het ongewenste, agressieve gedrag te beperken. Want hulpverleners bedreigen en belagen, dat kun je ècht niet maken.

Lees het ervaringsverhaal van Manja “Trillend ga ik door met mijn werk, thuis merk ik de impact”.

Laatste revisie: 23 oktober 2020 - 18:15