Donderdag 16 december 2021

Innoveren is mensenwerk

Om zorg te kunnen bieden die bij je past, blijven we innoveren. En innoveren? Dat is mensenwerk. Deze week vijf vragen aan Yvonne Smits. Yvonne is sinds 3 jaar senior projectleider bij de afdeling Innovatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ).

Yvonne Smits: Innoveren is mensenwerk - Digitale zorg wordt steeds gewoner en makkelijker

Yvonne Smits is bedrijfskundige en woont samen met haar vriend en drie kinderen in ’s-Hertogenbosch. Ze houdt van het bourgondische leven en van reizen. Ook gaat ze graag met vrienden naar concerten, het theater of de bioscoop.

Kun je iets vertellen over de projecten waaraan je werkt?

Mijn focus ligt met name op eHealth projecten. Dat varieert van kleinschalige projecten zoals een VR-bril voor patiënten met chronische nek- en schouderklachten tot grotere projecten zoals MediMapp zorgpaden. Dat is een app waarbij patiënten met een bepaalde aandoening specifieke informatie krijgen, gedoseerd op hun zorgpad. Zo ontvangen zij de juiste informatie op het juiste moment. En worden ze niet overstelpt met informatie in een situatie die vaak al veel zorgen met zich mee brengt, zoals bij oncologische aandoeningen. Met de leverancier van Medimapp hebben we afgelopen jaar ook een nieuwe patiëntenportaal ontwikkeld, zodat patiënten voortaan ook via de app ‘het ziekenhuis op zak’ kunnen hebben.

Op dit moment ben ik aan de slag met het versterken en uitbreiden van digicoaches in huis. Het doel van de digicoaches is om op hun eigen werkvloer collega’s te ondersteunen bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Wij geloven er in dat digitale medewerkers leiden tot digitale patiënten.

Je zei net al iets over ‘het ziekenhuis op zak’, wat bedoel je daar mee?

We hebben het bestaande MijnJBZ portaal en de MediMapp zorgpaden gecombineerd en tot een nieuw portaal gebracht. We geven al jaren patiënten inzichten in hun dossier via het MijnJBZ patiëntenportaal. Patiënten gaven aan dat zij de behoefte hadden dat niet alleen op de computer maar ook op andere apparaten te kunnen doen. Nu het patiëntenportaal toegankelijker is, kunnen zij uitslagen inzien en zich voorbereiden op het gesprek met de arts.

Zorg die bij je past, ook digitaal dus. Hoe kijk je eigenlijk naar digitalisering in de zorg?

We zitten in een veranderende wereld, alles is steeds digitaler. Digitalisering is op veel fronten al vanzelfsprekend. Als ziekenhuis moeten en kunnen we daar goed op aan sluiten. De rol van het innovatieteam hierin is ook om medewerkers hierbij te helpen en begeleiden. Als medewerkers het niet kunnen gebruiken en uitleggen aan patiënten, dan gaan patiënten het ook niet vinden en gebruiken.

Wat zou je willen zeggen tegen zorgverleners over de digitalisering in de zorg?

Digitale zorg is niet nieuw. We zijn veel digitaler dan we denken. Die bewustwording is belangrijk. We sturen online afspraken, we gebruiken videoconsulten en alle informatie is online te vinden. Het werk van de zorgverleners verandert. Ze hebben een belangrijke rol in het helpen van de patiënten in het gebruik van de digitale middelen. Bijvoorbeeld bij het vinden van online afspraak informatie in MijnJBZ. Daarmee voorkomen we dat patiënten de afspraken missen en kunnen ze zich voorbereiden op het gesprek of de behandeling. Dat geeft patiënten regie en inzichten in hun zorgtraject.

Wat zijn je doelen voor het JBZ de komende jaren?

De zorg bieden die ertoe doet, geen onnodige stappen. Passend bij de situatie van de patiënten en de zorg die nodig is. Waarbij digitale zorg steeds gewoner en makkelijker toepasbaar wordt. Zodat we de ervaring met onze zorg zo prettig mogelijk als kan maken voor de patiënten.

Laatste revisie: 28 december 2021 - 16:19