Donderdag 4 november 2021

In gesprek over gezonde voeding

In het kader van de week van de gezonde leefstijl in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), gaan we in gesprek met unithoofd Voeding & Catering René de Bont en teamleider Catering Frank Bekkers over gezonde voeding in het ziekenhuis. 

René en Frank bij de fruitmuur

 

René: “Gezonde voeding is belangrijk voor patiënten, omdat het bijdraagt aan het herstel na een operatie. Voor een operaties kan eiwitverrijking nodig zijn, dat betekent dat patiënten voldoende eiwitten binnen moeten krijgen voor de operatie. Hier passen wij ook onze menukaart op aan. Met Ons menu voor u mogen patiënten zelf eten wat, wanneer, hoe vaak, en met wie zij willen eten. Zo kunnen zij eigen regie behouden. Wij motiveren wel om gezondere keuzes te maken en stellen altijd het gezonde alternatief voor. Ook op de menukaart doen we dat, de warme maaltijden beginnen met de groentes en daarna de rest van de ingrediënten

Gezond eten is gevarieerd eten.

Als je iedere ochtend yoghurt eet krijg je voldoende eiwitten binnen, maar kom je andere voedingsstoffen te kort. Gevarieerd eten betekent ook een dag geen vlees eten. Dat besef is er nog lang niet bij iedereen. Dat zien wij ook bij patiënten. Wij bieden ook vegetarische gerechten aan, maar die worden niet het meest besteld.”

Frank: “Het is van belang dat we voor variatie zorgen, ook voor de medewerkers. In het personeelsrestaurant is een deel van het aanbod dagelijks hetzelfde, er ligt altijd een broodje ham en een broodje kaas, maar we hebben ook een broodje verleiding die is elke dag anders. Ook het vegetarische gerecht en de rauwkost varieert iedere dag. Door middel van een vijf weken cyclus zorgen we bij de nachtvoeding ook voor variatie. Na vijf weken beginnen we weer opnieuw met de gerechten cyclus. Er is voor vijf weken gekozen, omdat over het algemeen mensen week op week af ’s nachts werken. Op deze manier voorkomen we dat mensen vaak hetzelfde te eten krijgen. 

Gezond eten is eten uit de ‘schijf van 5’.

Als je elke dag uit de ‘schijf van 5’ eet, eet je in principe gezond. Maar gezond eten betekent ook vers eten, dus zo min mogelijk bewerkte en verpakte producten. Alles wat in het personeelsrestaurant geserveerd wordt maken we zelf. Zowel boven in het restaurant als beneden in de centrale keuken wordt er met verse ingrediënten en zo min mogelijk zout gekookt.”

René: “Wij zijn heel bewust bezig met patiënten voeding. We koken met weinig zout en meer smaak. Om het zoutgebrek, wat mensen vaak ervaren, te compenseren gebruiken we andere kruiden. Ook wordt voor de patiënten voeding optimaal vers gekookt. Bepaalde producten kunnen we niet per direct maken, die producten bereiden we dan voor in kleine hoeveelheden zodat we het zo vers mogelijk kunnen serveren. 

Om patiënten eigen regie te geven over hun voeding hebben we ook een croissant en worstenbroodje op de menukaart staan onder het kopje ‘af en toe’. Het is dan ook niet mogelijk om meer dan één worstenbroodje tegelijkertijd te bestellen. Ze staan op de menukaart, omdat het ook voor een stukje troostvoeding is. Als je hier als patiënt ligt en je hebt net slecht nieuws gehad en je hebt zin in iets hartigs dan kan dat. Wij bepalen niet voor de patiënten wat ze wel en niet mogen eten, maar we proberen mensen wel te motiveren in hun gezonde keuzes en bij te dragen aan het bewustwordingsproces.” 

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Sodexo bieden patiënten ‘Ons Menu Voor U’ aan. Patiënten mogen zelf kiezen wat, wanneer, hoe vaak en met wie zij willen eten. 

In onderstaande video ziet u hoe ‘Ons menu voor u’ werkt.

Je kunt deze video niet zien. Wat nu?

Je hebt onze cookies (nog) niet geaccepteerd. Daarom kun je deze en andere video's niet bekijken op onze website. Wil je de video's wel kunnen zien? Klik dan op Accepteer cookies. Meer weten? Lees dan onze cookieverklaring.

Laatste revisie: 5 november 2021 - 13:40