Vrijdag 5 februari 2021

Helpende handjes waardevol in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Tijdens de eerst coronagolf riepen ziekenhuizen mensen op hen te komen helpen. Ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis vroeg om helpende handjes. Niet alleen mensen met een zorgachtergrond reageerden hierop, ook studenten en horecamedewerkers boden zich aan.  Deze extra handen voegen nog steeds veel toe op verschillende afdelingen in het JBZ. Op de afdeling chirurgie bijvoorbeeld, daar is Neeltje van den Berg als coördinerend verpleegkundige enthousiast; “Alles om de zorg heen wordt voor ons geregeld.”

Helpende-handjes-verlichten-het-werk-van-de-verpleegkundigen

 

“Je wilt je als verpleegkundige niet druk maken over kasten die aangevuld moeten worden, volle vuilniszakken, computers poetsen, wondkarren aanvullen of bloeddrukmeters schoonmaken. Dat lijkt misschien niet veel, maar alles bij elkaar is het nogal wat werk. Helpende handen brengen zoveel rust. Ik kan me nu 100% focussen op de zorg en net iets langer bij een patiënt zijn die het nodig heeft. Ik kan alles vragen, het wordt gedaan. ”Maar ze zijn natuurlijk nooit eindverantwoordelijk en mogen echt niets doen waar ze niet voor bevoegd zijn.”

Ze lopen alvast naar een bel om te kijken wat er nodig is, dat kan zijn om een toilettas aan te geven maar ook soms een ook stekker in het stopcontact doen. Een glaasje water neerzetten bij de patiënt voor de nacht….het draagt allemaal bij aan een fijne sfeer. Er is ook tijd om bij een patiënt te gaan zitten. Een praatje maken of een spelletje doen. Het is niet zo dat wij als verpleegkundigen dan niet meer gaan. Maar het is een geruststellende gedachte dat er extra aandacht is voor de patiënt. Mensen maken veel mee en krijgen nu weinig bezoek. Dat is soms eenzaam.

Van wie zijn die helpende handen?

Esther (20) verpleegkundige student, werkte vóór corona tijdelijk in de horeca. Eva (23) scheikunde student, heeft een tussenjaar, voordat ze aan haar master begint.

“We werden op de afdeling ingewerkt aan de hand van een lijstje met taken. Deze taken breiden zich steeds meer uit. Het werk bestaat o.a. uit postoelen en klinken schoonmaken, bedden opmaken en bij ontslag een patiënt naar de uitgang brengen. Dat moesten verpleegkundigen eerst allemaal erbij doen. Heeft een verpleegkundig iets nodig van een andere afdeling, dan kunnen wij het voor hen halen, want 5 minuten niet op de afdeling zijn kan eigenlijk niet. Dat is kostbare tijd.

Wat brengt het om helpende hand te zijn?

Esther; “Je leert mensen kennen, bouwt een band op en voelt aan waar je het wel of niet over moet hebben. Soms is dat zoeken naar woorden. Hier komt mijn horeca-ervaring goed van pas. Ik ben sociaal vaardig en mijn zorgachtergrond is natuurlijk ook handig. Maar het hoeft niet altijd zwaar te zijn. Een luchtig gesprekje kan soms ook al helpend zijn. En humor is belangrijk. Er wordt ook vaak gelachen.”

Eva; “Het opent je ogen. Ik waardeer het leven veel meer sinds ik hier werk en realiseer me wat ik heb. Ons werk wordt echt enorm gewaardeerd door de verpleegkundigen én patiënten. Als ik nu opnieuw een studie zou mogen kiezen, koos ik voor de zorg.”

Laatste revisie: 12 maart 2021 - 13:36