Donderdag 8 december 2022

Feestelijke prijsuitreiking STZ-innovatiechallenge monitoringscentrum

Het monitoringscentrum van het JBZ is in 2021 genomineerd voor de STZ-innovatiechallenge. Door de coronaperiode heeft de challenge deze keer niet één winnaar, maar zes finalisten die allemaal 8.000 euro winnen. Donderdag 8 december vond de prijsuitreiking plaats en heeft het monitoringscentrum hun prijs ontvangen van Paul Blokhuis, Marjoleine van der Zwan en Maartje van den Broek van STZ (Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen).

20220812 STZ-innovatiechallenge team

“Wij willen iedereen enorm bedanken voor de steun en stemmen! Wij zijn heel blij met deze waardering voor het monitoringscentrum. Ondertussen zijn we 1,5 jaar verder na onze aanmelding bij STZ. Vanuit een innovatie waarin het iTeam een mooie basis heeft gelegd zijn we als monitoringscentrum in deze tijd flink ontwikkeld en doorgegroeid. Kennis over monitoren is gecentraliseerd met een eigen afdeling in het JBZ, zorgverleners hebben vertrouwen in onze thuisbegeleiding en weten ons te vinden. Samen met afdelingen vormen wij het team rondom de monitoringspatiënt. Momenteel monitoren we ruim 1100 patiënten met verschillende ziektebeelden en hebben we 20 verschillende monitoringsprogramma’s.”, aldus programmamanager Marco van Geffen.

Wetenschappelijk onderzoek

Met het prijzengeld wil het monitoringscentrum hun toegevoegde waarde voor het gezondheidswelzijn, de gezondheidsvaardigheden en de eigen regie van patiënten wetenschappelijk laten onderzoeken. Marco van Geffen: “Wij ervaren ondertussen dat thuismonitoring patiënten meer inzicht in de eigen gezondheid geeft. De volgende stap is om dat wetenschappelijk aan te tonen.” Het monitoringscentrum wil een senior onderzoeker aanstellen die een onderzoeksprogramma opstelt. Voor de financiering van onderzoek wordt de 8.000 euro prijzengeld gebruikt en een verzoek voor medefinanciering ingediend bij Stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Regionale stuurgroep

Het monitoringscentrum van het JBZ staat dichtbij de patiënt en zorgverlener. Marco van Geffen: “Wij geloven niet in thuismonitoring vanuit één centrale locatie in Nederland, maar juist vanuit het ziekenhuis georganiseerd, dichtbij de patiënt en zorgverlener. Het is voor patiënten prettig om de verpleegkundigen te kennen, dat geeft vertrouwen. Andersom kennen onze verpleegkundigen de patiënten ook goed en zijn de lijntjes met zorgverleners kort.” De eerste stappen om samen met vvt’s (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg) en huisartsen in de regio thuismonitoring door te ontwikkelen en zorg nog dichterbij patiënten te brengen zijn al genomen. Hiervoor is recent een regionale stuurgroep opgericht.

STZ-innovatiechallenge

De STZ-innovatie challenge is een initiatief van STZ. Met de innovatiechallenge wil de STZ een podium bieden aan alle initiatiefnemers en zo innovatie en kruisbestuiving bevorderen. Uit de 115 inzendingen voor de STZ-innovatie challenge 2021 zijn uiteindelijk zes finalisten gekozen.

Laatste revisie: 5 januari 2023 - 12:53