Vrijdag 11 oktober 2019

Expositie '(ex) revalidanten' in De Gaanderij bij Tolbrug

Vanaf 1 oktober tot en met medio januari 2020 is in De Gaanderij bij Tolbrug de expositie te zien van (ex) revalidanten Gijs Sterks, Aislinn Broeren en Gerda Mak (postuum). Tolbrug nodigt u uit om te komen kijken in De Gaanderij. 

schilderij van ex revalidant Gijs Sterks bij De Gaanderij

Gijs Sterks (1950)

Na een leven in de automatisering, een hartstilstand en een reorganisatie begon hij na zijn vroegpensioen in 2006 met tekenen, schilderen en fotograferen. Als manier om zijn creativiteit te uiten. Tekencursussen ondersteunden hem daarbij in tekentechniek en kleurgebruik. Al snel specialiseerde hij zich in het werken met soft pastel krijt. Thuis schilderde hij vooral met acrylverf. Kerst 2017 werd hij getroffen door een herseninfarct met uitval rechts. Daarvoor revalideerde hij 8 maanden (waarvan 7 weken intern) in revalidatiecentrum Tolbrug. Ondanks blijvende motorische beperkingen kon hij tijdens de revalidatie al weer tekenen. Schilderen aan de ezel lukte door zijn beperkingen niet meer. Na aanpassingen in zijn atelier (tuinhuis) heeft hij in 2019 het schilderen weer opgepakt. Zijn schilderijen zijn nu kleiner en gedetailleerder. Hij werkt nu ook meer met olieverf, die droogt minder snel dan acrylverf, daardoor is vaak en langer pauzeren geen probleem. Zijn werken kennen verschillende kanten. Enerzijds de eigen expressionistische interpretatie van de waarneming of beeld uit het verleden, anderzijds abstracte werken afgeleid van dingen die hij gezien of gevoeld heeft in werkelijkheid of in droombeelden.

schilderij van ex revalidant Aislinn Broeren te zien bij De Gaanderij

Aislinn Broeren

Dit is haar eerste schilderij na haar opname in het ziekenhuis (oktober 2018). Zij is begonnen met storm en regen wat voor haar stond voor een moeilijke onzekere periode, waarin zij niet wist wat er op haar pad zou komen. Alleen het pad was leeg en zij wilde graag iets toevoegen waardoor er meer leven in kwam. Daarop kwam het meisje met haar rode jasje en paraplu tot leven. “In het schilderij ontstaat er nu iets moois naast de storm en de donkere wolken. Na regen komt zonneschijn….”, aldus Aislinn Broeren. Inmiddels is zij begonnen met haar 2e cursus fijn schilderen (olieverf) aan de kunstacademie de Wildt.

Schilderij van ex revalidant Gerda Mak (postuum)

Gerda Mak (postuum)

Tot voor kort werd Gerda Mak behandeld in revalidatiecentrum Tolbrug. Zij was ALS patiënt en leed aan het syndroom van Usher. Hierdoor hoorde ze niet veel en ook haar zicht was beperkt. Gerda was enorm creatief en maakte ondanks haar beperkingen graag schilderijen. Door achteruitgang van haar zicht en uiteindelijk ook haar spierkracht zijn veel van haar schilderijen voelbaar, door het gebruik van verschillende materialen en texturen. In de Gaanderij zult u een klein gedeelte van haar schilderijen kunnen bewonderen, die ze met veel liefde heeft gemaakt. Helaas kan ze dit niet meer meemaken, ze had er graag bij willen zijn.

De Gaanderij heeft al diverse exposities georganiseerd in revalidatiecentrum Tolbrug. Het biedt regionale en landelijke kunstenaars de gelegenheid om hun werk te exposeren. De Gaanderij is onderdeel van de kunstroute van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en open voor publiek.

Meer info over de kunst

Betrokken Afdelingen

Laatste revisie: 6 augustus 2020 - 09:16