Dinsdag 2 maart 2021

Eerste coronapatiënt in Jeroen Bosch Ziekenhuis kijkt samen met arts terug

Een jaar geleden was hij de eerste coronapatiënt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Rudy Keijnemans [30] uit Kerkwijk. Deze ICT-er van beroep, meldde zich destijds op advies van zijn huisarts bij de spoedeisende hulp met longklachten. Het bleek niet alleen een dubbele longontsteking…. Internist Dr. Paetrick Netten belt een jaar later met zijn patiënt. Hoe is het nu met hem?

Paetrick-Netten

 

Rudy maakt het goed. Hij voelt zich fit en inmiddels weer helemaal gezond. “ Na het ontslag uit het ziekenhuis heb ik lang last gehad van een hoestje en mijn conditie was vrij slecht. Daar heb ik afgelopen zomer nog fysiotherapie voor gehad. Inmiddels ben ik weer op mijn oude niveau.”

Positief

Dr. Netten herinnert zich dat Rudy opgenomen werd en in eerste instantie niet coronaverdacht was. Een ‘gezonde’ jongeman met longklachten. “Maar we kwamen niet goed achter de oorzaak en ook het beloop van de dubbele longontsteking was anders dan we gewend waren. Daarom besloten we voor de zekerheid een test aan te vragen. Die moesten we toen nog opsturen naar Rotterdam. De uitslag bleek positief!”

Schrok Rudy destijds van diagnose corona? “Ik schrok eigenlijk al eerder, toen ik hoorde dat ik een dubbele longontsteking had. Dat had ik niet verwacht. Ik lag op een vierpersoonskamer en dacht dat ik elk moment naar huis zou mogen. Toen kwamen er plotseling allemaal mensen met maskers en in beschermende pakken binnen. “Niet schrikken” zeiden ze ,maar je moet even meekomen naar een aparte kamer. Ik dacht; wat is dit nou weer? Oké, ik had dus corona en was eigenlijk vooral verbaasd. Geen idee waar ik het opgelopen had, dat weet ik nu nog steeds niet.”

Dr. Netten: “Ja, je reageerde heel nuchter, dat is me bijgebleven. De andere patiënten die bij je op de kamer lagen moesten we natuurlijk ook informeren. Die reageerden allemaal erg geschrokken! Eén van hen raakte in paniek en wilde direct naar huis. Later bleek dat ze allemaal negatief waren”. Rudy is blij om dat te horen. “Ik heb mezelf nog wel afgevraagd hoe het met die mensen was. Vervelend dat virus maar ja, we moesten er allemaal mee leren leven.”

Quarantaine

Hoe ging het daarna? “Na mijn ontslag moest ik thuis in quarantaine. De GGD kwam voor een extra test, die uitslag was negatief. Mijn moeder was zo lief om me boodschappen te brengen. Ik had niet veel nodig, want ik had helemaal geen honger. Verder voelde ik me goed, van tevoren heb ik me veel rotter gevoeld.”

Hoe kijk je nu terug op een jaar geleden? “Op een vrijdagavond ging ik nietsvermoedend het ziekenhuis in. Toen ik ruim een week later uit quarantaine mocht, stond de wereld ineens op z’n kop. Ik weet niet zeker of ik nu nog immuun ben maar als we straks allemaal gevaccineerd zijn ben ik wel weer gerust. Vooral voor mijn familie. Mijn leven is uiteindelijk niet veel veranderd door corona. “Goed om te horen,” reageert Dr. Netten. “In het ziekenhuis is wel veel veranderd. Wanneer mensen nu binnenkomen met longklachten en koorts, denk je direct aan corona. De uitslag van een test weten we vrijwel meteen en er wordt al volop gevaccineerd.”

Vertrouwen

Het afgelopen jaar heeft naast zorgen en verdriet rondom patiënten ook veel opgebracht. Dr. Netten: “Vooral de inzet en goede samenwerking van diverse zorgverleners in het JBZ moeten we vasthouden en uitbreiden. Naar de toekomst toe geeft dit alles veel vertrouwen. Mij heeft het in ieder geval ook energie gegeven. Ik overwoog om in 2021 na 34 jaar te stoppen als internist, maar ik heb besloten er nog een jaar aan vast te plakken.”

Laatste revisie: 23 maart 2021 - 10:10