Dinsdag 7 januari 2020

Concert in de kapel: 'Muziek in ongebruikelijke bezetting' door Ensemble Scordatura

Op zondag 19 januari 2020 om 15.00 uur vindt er een concert plaats in de kapel. Axel Wenstedt speelt orgel en Jos Koning speelt viola d'amore en 5-snarige barok (alt) viool. Bent u geïnteresseerd? Meld u dan aan voor het concert in de kapel. 

Het ontwerp van de kapel

Jos Koning, bekend deskundige in 17e eeuwse improvisaties, geeft mondelinge toelichting bij een bonte verzameling bijzondere muziek uit drie eeuwen. U hoort orgelmuziek van Scheidemann, Kerckhoven (viola d’amore zingt de Gregoriaanse intonaties), Preston (een hallucinerend 17e eeuws orgelwerk), moderne en romantische Sturm und Drang effecten in grillige Folia-variaties van Bachzoon Emanuel, 18e eeuwse kakelende kippen van Rameau, Rozenkruisermuziek van Satie in vervreemdende sferen, onverwacht een kort werk van Bruckner (19e eeuw). Het beroemde Air van Bach klinkt in een Regeraria voor viola d’amore en orgel. Verrassende vioolmuziek van de Nederlander van Wichel, Albinoni (niet zijn Adagio), een deeltje Bach en een hondsmoeilijke sonate van vioolvirtuoos Biber.

(Barok) ensemble Scordatura

(Barok)ensemble Scordatura zoekt sinds 2011 nieuwe wegen in barokmuziek.  'Scordatuur', de ongebruikelijke omstemming van snaren is beeldspraak voor hun experimentele bezettingen: 2 professionals viool en saxofoon, 2 doorgewinterde amateurs cello en klavecimbel, soms een dichter, soms ook latere muziek. www.scordatura.nl

Jos Koning

Jos Koning (viola d’amore en 5-snarige barok (alt)viool): opgeleid aan de conservatoria in Amsterdam, Hilversum en Arnhem, is musicoloog en gepromoveerd socioloog. Speelde oude muziek in Camerata Trajectina en Campanula, en folk in Crackerhash en Windkracht Acht. Op historische lokaties geïmproviseerde barokmuziek met “Twee Violen en een Bas” (een recente CD  met countertenor Sytse Buwalda).  Redacteur van heruitgegeven 18e eeuwse muziek, auteur van “De Nieuwe Hollandsche Schouwburg”, en werkboeken voor vioolstudenten (“ Rock the Fiddle”). www.joskoning.nl.  

kunst concert kapel Jos Koning 19 januari 2020

Axel Wenstedt

Axel Wenstedt (orgel): na pianoles bij organist-klavecinist Gerard Dekker autodidact klavecimbel en orgel sinds 1971. Cursussen kamermuziek, liedbegeleiding en barokmuziek. Talloze concerten kamermuziek, koren, orkesten. Werkte als huisarts. Orgelconcerten, ook buiten Nederland (jaarlijks marktorgelconcerten  BachKirche Eisenach). Programmeert concerten in kasteel Heeswijk, MRK Uden, en Geelvinck Museum Zutphen (fortepiano’s).

kunst concert kapel Axel Wenstedt 19 januari 2020

Aanmelden

Bent u geïnteresseerd? Meld u dan aan voor het concert in de kapel. De concerten in de kapel zijn gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Kijk voor meer informatie over de concerten en het jaarprogramma op de pagina 'Concerten'

Aanmelden voor een concert

Laatste revisie: 6 augustus 2020 - 09:16