Dinsdag 27 oktober 2020

Beroep in de zaak van baby Luna

Op dinsdag 27 oktober 2020 dient het beroep in de tuchtzaak die de ouders van baby Luna hebben aangespannen tegen artsen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ).

Baby Luna werd in 2014 in het JBZ geboren en overleed kort na haar geboorte. De ouders als ook drie artsen van het ziekenhuis gaan in beroep omdat zij het niet eens zijn met de uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven. Het is de laatste stap in het medisch tuchtrecht en voor alle betrokkenen een moeilijke, beladen dag. Het beroep dient bij het Centraal Tuchtcollege in Den Haag. Naar verwachting wordt in december 2020 uitspraak gedaan.

De ouders spanden in 2019 een tuchtzaak aan tegen tien artsen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De zaak diende voor het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven dat vorig jaar november uitspraak deed. Het Regionaal Tuchtcollege vond een aantal klachten gegrond en legde drie gynaecologen de lichtste maatregel, een waarschuwing, op. De betrokken kinderarts kreeg een voorwaardelijke schorsing van een jaar. Alle klachten tegen de zes andere artsen verklaarde het tuchtcollege ongegrond.

De ouders van Luna gaan in beroep tegen de uitspraak die het Regionaal Tuchtcollege deed in de zaak van de kinderarts en vijf gynaecologen. Twee van deze vijf gynaecologen kregen geen maatregel opgelegd van het Regionaal Tuchtcollege.

Van de artsen gaan twee gynaecologen en de kinderarts in beroep. Zij hebben een aantal vraagtekens bij de inhoud van de uitspraak en bij de zwaarte van de maatregelen. Vooral als het gaat om de voorwaardelijke schorsing van de kinderarts. De derde gynaecoloog die een maatregel kreeg opgelegd, staat achter het beroep maar besloot zelf deze stap niet te zetten.

We hopen dat deze laatste stap in het medisch tuchtrecht zorgt voor duidelijkheid in deze langlopende en voor alle betrokkenen emotionele zaak.

Laatste revisie: 27 oktober 2020 - 09:28