Dinsdag 6 oktober 2020

Aftrap landelijk initiatief Aandacht voor elkaar’ in ‘s-Hertogenbosch

Dinsdag 6 oktober start het landelijke initiatief ‘Aandacht voor elkaar’ in Congrescentrum 1931 in ’s-Hertogenbosch.

Aandacht voor elkaar

Hier gaan minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een kleine setting in gesprek met Brabanders die op verschillende manieren geraakt zijn door het coronavirus. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) heeft verschillende mensen aangedragen waarvan er twee uitgekozen zijn. Hans Stil (met corona op onze IC gelegen) en Mustafa Bulut (geestelijk verzorger in het JBZ). In totaal zijn er 10 gasten. 

Naast Mark Rutte en Hugo de Jonge nemen ook Jack Mikkers, burgemeester van ’s Hertogenbosch en Ina Adema, commissaris van de Koning deel aan de gesprekken. Alle gesprekken zijn informeel en draaien om de persoonlijke verhalen van de  gasten. 

Dit landelijke initiatief wordt georganiseerd omdat het coronavirus veel vraagt van de maatschappij en de mentale weerbaarheid van alle Nederlanders. Er is verlies op alle fronten. Mensen die ziek worden of een dierbare verliezen. Ondernemers die harde klappen krijgen. Mensen die hun baan verliezen. Jongeren die beperkt worden in alles wat belangrijk is als je jong bent. Mensen die eenzaam zijn. Corona is daarmee een virus dat niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk slopend kan zijn. 

Aandacht voor elkaar

Met het landelijke initiatief ‘Aandacht voor elkaar’ wil de overheid steun geven aan de vele initiatieven die rond corona zijn ontstaan. Om deze beweging te stimuleren is een website gelanceerd, www.aandachtvoorelkaar.nl, waarop initiatieven – van klein tot groot – worden verzameld. Gemeenten, (maatschappelijke) organisaties, bedrijven en individuen zijn opgeroepen om hun initiatieven via deze website aan te melden. Ook kunnen mensen via deze website hun persoonlijke verhaal delen. Zodat er aandacht is voor elkaars verdriet, teleurstelling en onzekerheid. De vele mooie initiatieven en acties kunnen daarbij een inspiratie zijn om elkaar verder te helpen om door deze moeilijke periode heen te komen.

Omroep Max en de NOS

Tijdens de aftrap in ’s-Hertogenbosch gaan minister-president Rutte en minister De Jonge in gesprek met tien Brabanders en Bosschenaren. Zij zijn de afgelopen maanden op verschillende manieren in aanraking gekomen met het coronavirus: van patiënten en zorgprofessionals tot ondernemers en mensen uit het onderwijs. De beide bewindspersonen zijn vervolgens te gast bij een uitzending van ‘Tijd voor Max’. Hans Stil en Mustafa Bulut zijn als enige gasten ook uitgenodigd om aan het programma deel te nemen.  Het wordt vanaf 17.10 uur live uitgezonden op NPO 1. De NOS besteedt diezelfde avond tijdens het 8 uur journaal ook aandacht aan het initiatief. De omroep maakte onder meer een portret van Hans en Mustafa.

Laatste revisie: 15 oktober 2020 - 13:31