Headerafbeelding
Vaas op tafel in wachtkamer met zicht op binnentuin
Behandeling

Nierfalen, dieetbehandeling

Bij nierfalen stelt de diëtist samen met u een bepaald dieet voor u op.

Als uw nieren niet goed werken, kunnen ze verschillende stoffen niet goed genoeg uit het bloed halen. Bij de behandeling van uw nierziekte hoort daarom ook een bepaald dieet. Het dieet is voor iedere patiënt anders. De diëtist stelt dit samen met u vast. Bij hemodialyse wordt wel een strenger dieet voorgeschreven.

Heeft u vragen over voeding? Dan kunt u via de verpleegkundige contact opnemen met de diëtist. Overleg altijd eerst met uw diëtist(e) of dialyse-verpleegkundige als u van eetgewoonte verandert.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Betrokken afdelingen

Code DIE-076
Laatste revisie: 25 september 2019 - 09:28
Hoe verloopt de behandeling?

Nierfalen, dieetbehandeling

Fosfaatbinders

Als de nieren niet goed werken, stijgt de fosfaatspiegel. Een te hoge fosfaatspiegel wil zeggen dat er te veel fosfaten in uw bloed zitten. Fosfaten zijn een onderdeel van eiwit en zijn belangrijk voor ons lichaam. Zo vormt fosfaat met calcium (kalk) samen calciumfosfaat, een stof die zorgt voor stevige botten.

Een te hoge fosfaatspiegel kan leiden tot broze botten en ernstige jeuk. Om dit te voorkomen Kan de arts fosfaatbinders voorschrijven. 

    Dieetadvies

    Eiwitrijke producten zoals melk, kaas, vlees en vis bevatten veel fosfaten. Toch kunt u deze etenswaren niet zomaar laten staan. Uw lichaam heeft de eiwitten in deze voeding hard nodig. Uw diëtist kan met u een dieet samenstellen waarin precies de hoeveelheid eiwitten zit die u nodig heeft. De fosfaten die u hiermee toch binnenkrijgt, moeten dan onschadelijk worden gemaakt door een fosfaatbinder. Steeds als u voedsel eet dat veel eiwitten bevat, neemt u een fosfaatbinder in. 

    • Neem uw fosfaatbinders altijd mee! 
    • Gebruik een fosfaatbinder ook bij kleine eiwitrijke hapjes.
    • Ook als u tijdens de dialyse iets eiwitrijk eet, moet u een fosfaatbinder innemen.