Headerafbeelding
Binnentuin met groene bomen
Behandeling

Nazorg na een nierbekkenontsteking

Na opname in verband met een nierbekkenontsteking (pyelonefritis) mag u naar huis. U wordt thuis verder behandeld met antibiotica. 

Deze meestal bacteriële ontstekingsreactie in het nierweefsel, gaat bijna altijd samen met pijn in de zij, hoge koorts en algemeen ziek zijn. U bent behandeld met antibiotica via een infuus of in pilvorm. Als u 24 uur koortsvrij bent en de urinekweek bekend is, krijgt u antibiotica in pilvorm. U mag hiermee naar huis om verder te herstellen. Het is belangrijk dat u thuis de antibioticakuur afmaakt en de eerste periode bepaalde leefregels in acht neemt.

Het is goed u te realiseren dat niet alles wat hier beschreven wordt, op uw persoonlijke situatie van toepassing hoeft te zijn. Naast deze algemene informatie krijgt u ook nog persoonlijk advies van uw behandelend arts.

Hoe verloopt de nazorg?

Hier vindt u belangrijke informatie voor uw herstel

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code URO-021
Laatste revisie: 15 augustus 2023 - 13:48
Hoe verloopt de nazorg?

Nazorg na een nierbekkenontsteking

Waar kunt u last van hebben?

In de eerste periode thuis kunt u last hebben van de volgende klachten en verschijnselen:

  • Vermoeidheid. Ten gevolge van de ontsteking kan uw conditie verminderd zijn, wat zich kan uiten in vermoeidheid. Het is belangrijk niet aan dit signaal voorbij te gaan en te zorgen voor een goede balans tussen activiteit en rust. Uw conditie zal mettertijd weer verbeteren. Het kan zeker 6 weken duren voor de normale dagelijkse dingen geen bijzondere vermoeidheid opleveren.
  • Pijn. Als u pijn heeft, kunt u als pijnstiller paracetamol gebruiken. Zo nodig mag u 2 tabletten om de 5 uur (maximaal 4 keer per etmaal) innemen. Helpt dit niet voldoende, dan kunt u daarbij een andere pijnstiller (zoals ibuprofen) proberen, tenzij uw arts dit heeft afgeraden.

Waar moet u thuis op letten?

Voor een goed herstel zijn de volgende punten belangrijk:

  • Het is belangrijk dat u de antibioticakuur altijd afmaakt. Ook als u merkt dat de verschijnselen minder worden of zelfs over zijn. Als u de kuur niet afmaakt, kunnen er bacteriën achterblijven en deze kunnen opnieuw een ontsteking veroorzaken.
  • Zorg dat u veel drinkt (tussen de 2 en 2,5 liter vocht per 24 uur). Het is belangrijk dat de urine goed blijft doorstromen. Stel het plassen niet uit als u aandrang voelt.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

  • Als u koorts boven de 38.5 °C krijgt.
  • Als u pijn krijgt, die niet verdwijnt na het innemen van pijnstillers.
  • Als u meerdere dagen bloed in de urine blijft houden, wat niet minder wordt en waarbij de urine donkerrood van kleur is.
  • Als u behalve bloed ook flinke bloedstolsels met de urine uitplast.
  • Als u zoveel moeite heeft met plassen, dat u het gevoel heeft de blaas niet helemaal leeg te kunnen plassen.

Wat doet u bij problemen thuis ?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis. 

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Urologie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 10. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw  huisarts.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie, op werkdagen tussen 8.30 - 17.00 uur via telefoonnummer (073) 553 60 10.