MS en het coronavaccin
Hier leest u het advies van de landelijke MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) over het coronavaccin, van 14 januari 2021.
Aan alle patiënten met MS is het advies om zich te laten vaccineren. Ook als u ziektemodulerende therapie heeft. Het maakt niet uit welke therapie of wanneer u die voor het laatst heeft gehad.
Bekijk voor meer informatie ook onderstaande video:
Hoe is dit advies tot stand gekomen?
Er is geen onderzoek gedaan naar de werking van het coronavaccin bij mensen met MS of bij mensen die ziektemodulerende therapie hebben. Het advies is gebaseerd op de algemene adviezen van het RIVM.
MS-experts hebben dit aangepast voor mensen met MS. Het kan aan de hand van nieuwe inzichten aangepast worden. De adviezen gelden voor het Pfizer- en het Modernavaccin. Dit zijn de vaccins die momenteel in Nederland gegeven worden.
We zijn in afwachting op het definitieve advies van de internationale en Nederlandse MS werkgroep over het AstraZeneca vaccin. Het vaccineren lost veel meer problemen op dan dat het veroorzaakt, ook bij MS. Als u een vaccinatie krijgt aangeboden met het AStraZeneca is het advies om het vaccin te nemen.
Voor later: plannen vaccinatie
Op dit moment is het niet mogelijk om zelf het moment te kiezen waarop u het vaccin krijgt. Mogelijk kunnen we in de toekomst wel plannen wanneer u wordt gevaccineerd. In dat geval heeft het de voorkeur om bij bepaalde medicijnen een periode te laten zitten tussen de laatste keer dat u het medicijn kreeg en de vaccinatie. De reden is dat het vaccin dan waarschijnlijk beter zal werken.
Dimethylfumaraat (Tecfidera): vaccineren zodra mogelijk
Fingolimod (Gilenya): vaccineren zodra mogelijk
Glatirameeracetaat (Copaxone): vaccineren zodra mogelijk
Interferon-bèta (Avonex, Betaferon, Plegridy, Rebif): vaccineren zodra mogelijk
Natalizumab (Tysabri): vaccineren zodra mogelijk
Ozanimod (Zeposia): vaccineren zodra mogelijk
Siponimod (Mayzent): vaccineren zodra mogelijk
Teriflunomide (Aubagio): vaccineren zodra mogelijk
Stamcelbehandeling: vaccineren zodra mogelijk, bij voorkeur minimaal 3 maanden na de laatste keer dat u het medicijn kreeg
Methylprednisolon stootkuur: vaccineren zodra mogelijk, bij voorkeur minimaal 2 weken na de laatste keer dat u het medicijn kreeg
Alemtuzumab (Lemtrada): Vaccineren zodra mogelijk, bij voorkeur minimaal 3 maanden na de laatste keer dat u het medicijn kreeg
Cladribine (Mavenclad): vaccineren zodra mogelijk, bij voorkeur minimaal 3 maanden na de laatste keer dat u het medicijn kreeg
Ocrelizumab (Ocrevus): vaccineren zodra mogelijk, bij voorkeur minimaal 2 weken na de laatste keer dat u het medicijn kreeg
Immuunsuppressiva
Als u kan wachten met het starten van immuunsuppressiva (medicijnen die de werking van het immuunsysteem onderdrukken), dan is het het beste om minimaal 2 weken vóór start ervan de eerste dosis van het vaccin te krijgen. Dan is het vaccin effectiever. Dan is in elk geval de eerste dosis toegediend zonder dat uw immuunsysteem onderdrukt is. Het liefst wachten we nog langer zodat u ook de tweede dosis van het vaccin krijgt toegediend vóór het starten met immuunsuppressiva (4-6 weken), maar dit zal in praktijk vaak niet mogelijk zijn.
Griepprik en coronavaccin
Het advies is om minimaal 7 dagen te houden tussen het coronavaccin en de griepprik.
Informatie voor zorgverleners
Informatie voor zorgverleners
Mensen met MS kunnen zich gewoon laten vaccineren. Alleen levend verzwakte vaccins (zoals BRM) kunnen niet gegeven worden aan mensen die ziektemodulerende behandeling krijgen. Bij ocrelizumab en fingolimod zijn er studies verschenen waaruit blijkt dat vaccins in minder effectief kunnen zijn. Gezien de werking van alemtuzumab en cladribine ligt het voor de hand dat dit vlak na toediening van een kuur ook voor deze medicijnen zal gelden.
Typen vaccinaties
- In Europa zijn het Pfizer- en Moderna-vaccin goed gekeurd. Dit zijn een allebei mRNA vaccins, een nieuw soort vaccins. De vaccinatie bestaat uit een 2 injecties met 3 weken ertussen (Pfizer) of 4 weken (Moderna). Bescherming treedt op na ongeveer 4 weken.
- Inmiddels is ook het AstraZeneca-vaccin (Oxford-virus-vector-vaccin) goedgekeurd. Andere vaccins zijn momenteel nog in onderzoek.