Headerafbeelding
Zon schijnend op de kersenbloesem in binnentuin
Behandeling

Medicijnen bij vleesbomen

Vleesbomen zijn te behandelen met medicijnen.

Met een hormoonbehandeling proberen we uw hoeveelheid bloedverlies en/of menstruatiepijn te verminderen. De vleesbomen gaan niet weg, maar ze worden vaak iets kleiner. Bij veel vleesbomen, grote vleesbomen en vleesbomen in de baarmoederholte kan het effect van de medicijnen tegenvallen. Stopt u met de medicijnen? Dan komen de klachten meestal terug. 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code GYN-182a
Laatste revisie: 9 augustus 2023 - 09:26
Hoe verloopt de behandeling?

Medicijnen bij vleesbomen

Prostaglandine-synthetase-remmers (diclofenac, ibuprofen, indometacine, naproxen)

Deze medicijnen helpen vaak goed bij menstruatiepijn. Bij meer dan de helft van de vrouwen wordt het bloedverlies ook minder. Het voorgeschreven medicijn kunt u innemen als de menstruatie begint. Toch is het nog beter om dit een dag ervoor al te doen. U gebruikt de medicijnen zolang het nodig is. Ze geven bijna nooit tot nooit bijwerkingen.

Tranexaminezuur (Cyklokapron®)

Dit medicijn beïnvloedt de stolling van het bloed. Het bloedverlies neemt gemiddeld met de helft af. U neemt tranexaminezuur alleen in tijdens de menstruatie. Bijwerkingen komen bijna nooit voor. Het medicijn is niet geschikt als u een verhoogd risico heeft op trombose.

De pil

De pil zorg voor ongeveer 25% minder bloedverlies. Rookt u of heeft u een verhoogd risico op trombose? Dan is het verstandig om de pil niet te gebruiken. Zeker naarmate u ouder wordt. De bijwerkingen zijn zeer wisselend en vaak afhankelijk van de samenstelling en/of de dosering van de pil.

Progesteronpreparaten (Orgametril®, Primolut N®, Cerazette®, Implanon®, Mirena®)

Progesteronpreparaten zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet wordt gestimuleerd. Hierdoor blijft de menstruatie weg. Gebruikt u hiervoor tabletten? Dan moet u deze elke dag innemen.

  • Implanon® is een staafje dat in de bovenarm onder de huid wordt geplaatst en 3 jaar kan blijven zitten.
  • Het Mirena® spiraaltje is geschikt als de baarmoederholte een normale vorm heeft. De spiraaltje kan maximaal 5 jaar blijven zitten.

Ongeveer 33% van de vrouwen heeft bij de progesteronpreparaten geen bloedverlies meer. Een andere 33% heeft af en toe bloedverlies, maar vaak minder dan voorheen. Bij de andere vrouwen geven deze medicijnen onvoldoende effect. De progesteronpreparaten hebben over het algemeen weinig bijwerkingen. Sommige vrouwen kunnen wel last hebben van vocht vasthouden, een vettige huid of depressieve gevoelens.

LHRH-analoog

Deze medicijnen onderdrukken de aanmaak van hormonen in de eierstokken en doen zo de overgang na. De overgang is de periode na de laatste menstruatie. Er wordt geen baarmoederslijmvlies meer aangemaakt. Hierdoor treedt er geen bloedverlies meer op. De vleesbomen worden dan ook vaak kleiner. De bijwerkingen zijn overgangsklachten, zoals:

  • opvliegers;
  • nachtzweten;
  • een droge vagina. 

U kunt dit middel meestal niet langer dan 6 maanden gebruiken. Dit komt door het risico van botontkalking (osteoporose). Lijkt het erop dat u snel in de overgang komt? Dan kunnen deze medicijnen een goede keuze zijn.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer: (073) 553 62 50.