“Ik ben blij met de kans die ik heb gekregen om te ontdekken wat bij mij past”

Melvin van der Geld, niveau-5-verpleegkundige Cardiologie

Van vmbo, via mbo naar hbo. Niveau-5-verpleegkundige Cardiologie, Melvin van der Geld, deed het. Gestimuleerd door zijn leidinggevenden en met een duidelijk doel voor ogen: beter worden in zijn vak en doorgroeien binnen het ziekenhuis.   

“Na het vmbo twijfelde ik. Wat wil ik? Welke kant ga ik op? Fysiotherapie trok me aan, maar verpleegkunde leek me spannender, uitdagender. Mijn familie wist het zeker: ‘ga voor verpleegkunde; de zorg is echt iets voor jou!’ Lacht: “Ik denk dat ze dat goed hebben ingeschat.”

Profielfoto van Melvin van der Geld

Trots

“Ik koos voor de mbo-opleiding Verpleegkunde bij het Koning Willem I College, liep stages bij het JBZ en kreeg na twee jaar het aanbod om leren en werken te combineren in een BBL-traject. Ja, daar was ik best trots op; er waren maar 9 plaatsen op 50 studenten. Ineens ben je dan wel gewoon ‘werknemer’ in plaats van student en werk je als 17-jarige op onregelmatige tijden 36 uur in de week. Pittig!”

Voorkeur voor Cardiologie

“Van Gynaecologie ging ik naar Neurologie en uiteindelijk Cardiologie, mijn voorkeursafdeling. Hier zie je de patiënt op zijn kwetsbaarst en kun je op allerlei manieren helpen. Niet alleen ‘medisch’. Mensen zijn het vertrouwen in hun lichaam kwijt. Ze zijn bang om te bewegen, bang dat klachten terug komen. Soms helpt het om het daar met de patiënt over te hebben. Rustig samen te gaan zitten. Ik doe dat graag, probeer er echt tijd voor te maken.”  

Meer uitdaging

“Ik had het geluk dat rond mijn afstuderen een vacature vrijkwam op Cardiologie, heb direct  gesolliciteerd en de baan gekregen! Vanaf dan groei je in je vak. Je wordt vakbekwamer, zelfverzekerder. En je krijgt kansen. Zo mocht ik bijvoorbeeld de cardio-cursus doen, een specialisatie waarbij je onder andere leert om hartfilmpjes en hartritmes te beoordelen. Op zoek naar nog meer uitdaging ben ik het gesprek aangegaan met mijn unithoofd. Zij noemde me altijd niveau4+. Mooi natuurlijk, maar dat is geen niveau-5 en dat wilde ik wel, dus moest ik weer de schoolbanken in.”

Hbo-opleiding

“Die 2-jarige hbo-opleiding vond ik trouwens goed te doen. Als deeltijder heb je al veel ervaring, dat scheelt. Alleen het schrijven van verslagen was wennen, je merkt dan dat er op het mbo weinig aandacht is besteed aan schrijfstijl en literatuurverwijzing.

Mijn stage was op Neurologie. Nee, niet op mijn eigen afdeling; dat mag niet en dat is ook goed, denk ik, want daar kent iedereen je, waardoor je minder makkelijk feedback krijgt en snel in oude patronen vervalt. Op Neurologie heb ik veel geleerd! Over ‘het multidisciplinair kijken naar de patiënt’ bijvoorbeeld, en het betrekken van de patiënt bij het visitelopen.”

Sterker geworden

“De hbo-opleiding heeft me sterker gemaakt. Ik neem makkelijker beslissingen nu, heb meer aandacht voor de eigen regie van de patiënt, durf meer op te komen voor de patiënt, en kan beter sparren met de arts. Mijn rol is veranderd, ik heb meer verantwoordelijkheden, zit in de werkgroepen ‘ligduurmanagement’ en familieparticipatie en eigen regie’ en ben leerprocesbegeleider. Hartstikke leuk is dat: studenten prikkelen om het beste uit zichzelf te halen.”

Management

"Na mijn hbo-opleiding wist ik dat ik verder wilde, maar was zoekende. Eerst dacht ik dat ik verpleegkundig specialist wilde worden, maar mijn toenmalig leidinggevende vond dit minder goed bij mij passen. Op haar advies heb ik loopbaan coaching mogen doen. Erg leuk om out-of-the-box te mogen denken. Ik leerde van mezelf dat ik graag beslissingen neem, voorop sta, betrokken en creatief ben. Daarnaast houd ik van afwisselende dagen, omdat ik me anders ga vervelen. Deze kwaliteiten passen goed bij het onderwijs en management.

Toen de coördinerend medewerker van mijn afdeling met verlof ging, mocht ik haar waarnemen en kreeg ik de kans om te proeven of dit werk bij mij past. En dat bleek zo te zijn! Daarom ben ik nu bezig met mijn tweede bachelor: 'Management in zorg en dienstverlening' aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ik ben blij met de kans die ik heb gekregen om te ontdekken wat bij mij past. Ik voel dat ik nu in de juiste richting zit en ik kan zeggen dat dat erg goed voelt!"

 

Ook werken bij het JBZ? Bekijk onze vacatures

Code P&O-019
Laatste revisie: 4 maart 2021 - 13:43