Laagdrempelige zorg voor patiënten met goedaardige slokdarm- en maagaandoening

26 juni 2018

Expertisecentrum primeur voor Brabant
 

Eindelijk verlost van de pijn op je borst. Weer gewoon kunnen eten. Voor het eerst sinds jaren weer lekker slapen en uitgerust opstaan. Voor patiënten met goedaardige aandoeningen en motoriekstoornissen aan de slokdarm en maag kan een juiste behandeling van hun klachten een enorm verschil maken. Te vaak echter worden de problemen niet herkend of is de gekozen therapie niet toereikend. Reden voor chirurgen en MDL-artsen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis om hun expertise te bundelen. Een primeur voor Brabant.

Rietje Persoon (69) uit Mijdrecht is blij en opgelucht. Voor haar was een half jaar geleden een wandeling naar de supermarkt nog veel. “Ik maakte een wandelingetje tijdens een vakantie in Noordwijk en kreeg het ineens enorm benauwd”, vertelt ze. “Niks voor mij, want ik ben een actief mens, ga drie keer per week naar de sportschool. De klachten werden niet herkend en ik heb ruim een half jaar doorgesukkeld. Totdat ik via mijn huisarts bij dokter Draaisma terecht kwam. Ik bleek een grote scheur in mijn middenrif te hebben. Hij plande direct een operatie in. Nu kan ik álles weer: sporten, tuinieren, met de kleinkinderen spelen. Ik heb geen centje pijn gehad. Over een paar weken heb ik een controle-afspraak, maar een telefoontje naar Den Bosch is waarschijnlijk genoeg: ‘Dokter, ik voel me top!’”

Laag risico, snel herstel

Chirurg Werner Draaisma, recent gestart in het JBZ, is gepromoveerd op goedaardige slokdarm- en maagaandoeningen. “Als patiënten verstoken blijven van de juiste zorg heeft dat vaak nare gevolgen: vervelende pijn op de borst, moeilijk kunnen eten, alleen half zittend kunnen slapen. Vaak werken mensen niet meer of vermijden ze sociale contacten. Terwijl het vaak goed te behandelen is. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis doen wij vrijwel alle dergelijke operaties met behulp van de operatierobot. Dus via een kijkoperatie met kleine gaatjes, met een laag risico op complicaties en een snel herstel.”

Laagdrempelig advies

In Nederland heeft een grote groep mensen last van bijvoorbeeld reflux (zuurbranden), middenrifbreuken en motoriekstoornissen. Er is veel onbekendheid rondom goedaardige aandoeningen van de slokdarm en maag. Maag-darm chirurgen Draaisma en Brokelman en maag-, darm-, lever-artsen Van Hee en Scheffer zetten zich in om meer bekendheid te geven aan deze aandoeningen. Het idee is dat zij laagdrempelig advies geven in de regio. Of het daarbij nu gaat om levensstijl, medicatie of een mogelijke operatie.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Jij verdient zorg die bij je past, dichtbij en op jouw manier geboden. Samen bepalen we wat je nodig hebt en van wie, zodat jij zo lang mogelijk het leven kan leiden dat jij wilt. Wij zetten daarvoor al onze expertise in en zoeken de samenwerking. Bijvoorbeeld met je familie en vrienden, je huisarts, de gemeente en de thuiszorg. Gewoon, omdat jij ertoe doet.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch) is een groot topklinisch ziekenhuis met ruim 760 bedden en ruim 4000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het JBZ georganiseerd in de Bossche Specialisten Coöperatie (BSC). Het JBZ verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio ’s-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Voor meer informatie www.jeroenboschziekenhuis.nl

Laatste revisie: 27 juli 2020 - 10:21