Kunstwerken voormalige Kunstuitleen SM’s naar Jeroen Bosch Ziekenhuis

7 mei 2018

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de patiënten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) vindt dat kunst afleiding en troost biedt. Om die reden is het ziekenhuis erg blij om ruim zevenhonderd kunstwerken te ontvangen die binnenkort de wanden van het ziekenhuis zullen sieren. Het gaat om werken die voorheen onderdeel waren van de kunstuitleen van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch (Kunstuitleen SM’s). Het museum schenkt de werken nu aan het JBZ. Op die manier blijven ze te bewonderen voor het Bossche publiek. Vanmiddag werd één van de werken door Timo de Rijk, directeur van het museum, en Piet-Hein Buiting, voorzitter Raad van Bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, opgehangen op een prominente plek aan de boulevard van het JBZ.

Op dit moment wordt geïnventariseerd hoe de werken het beste in het ziekenhuis gepresenteerd kunnen worden. De collectie omvat voornamelijk schilderijen, maar ook beeldhouwwerken van ruim driehonderd kunstenaars, waaronder Arjan van Arendonk, Jan Cremer, Marlene Dumas, Marjan Teeuwen en Andy Warhol (reprints). Het is de bedoeling dat ze de komende weken allemaal een plekje krijgen in het ziekenhuis, zodat ze te bewonderen zijn voor patiënten, bezoekers en personeel. “Wij zijn dankbaar dat deze kleurrijke collectie voor ’s-Hertogenbosch behouden blijft. Van internationaal befaamde tot lokaal gewortelde kunstenaars krijgen zo een vaste plek in onze bijzondere omgeving”, aldus Jean Marc Reinold, voorzitter kunstcommissie JBZ.

Kunst maakt deel uit van de ‘healing environment’ die het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan patiënten en bezoekers wil bieden. Regelmatig zijn daarom concerten te horen en exposities te zien, waarbij samengewerkt wordt met lokale culturele instellingen. Ook onderhoudt de kunstcommissie van het ziekenhuis contact met lokale kunstenaarsgroepen en kunstopleidingen. Het ziekenhuis wil een platform zijn om (nieuw) talent aan het aan het Bossche publiek te tonen. 

Kunstuitleen Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch

Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch is verheugd met de overdracht van de kunstuitleencollectie. De Kunstuitleen SM’s werd in 2014 opgeheven door een gebrek aan belangstelling en verslechterd economisch tij en het museum is sindsdien op zoek geweest naar een goede herbestemming. Dat nu de collectie geschonken kan worden aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis maakt het mogelijk deze kunstwerken voor de stad te behouden. Timo de Rijk, directeur van het museum: “Kunst maakt beter“.

Zorg voor jou

Jij verdient zorg die bij je past, dichtbij en op jouw manier gegeven. Samen bepalen we wat je nodig hebt en van wie, zodat jij zo lang mogelijk het leven kan leiden dat jij wilt. Wij zetten daarvoor al onze medische expertise in. En zoeken de samenwerking, bijvoorbeeld met je familie en vrienden, je huisarts, de gemeente of de thuiszorg.

Gewoon, omdat jij ertoe doet

Laatste revisie: 27 juli 2020 - 10:20