Dinsdag 9 juli 2019

Kunstenaar Robin Mommers wint JBZ Award 2019

Dit is aanmoedingsprijs voor beginnend beeldend talent. De pas afgestudeerde kunstenaar van AKV | St. Joost ontvangt 2500 euro om te besteden aan de uitvoering van nieuw werk.

Winnares JBZ Award 2019 Robin Mommers met Kunstcommissie voorzitter Jean Marc Reinold

Ook wordt zij in de gelegenheid gesteld werk tentoon te stellen op de boulevard van het ziekenhuis, samen met alle voorgedragen eindexamenkandidaten en Lotte van der Pasch, de winnaar van vorig jaar.

De ontdekkingsreis die Robin Mommers laat zien in haar werk ‘Ze is wat ze maakt’ past binnen de healing environment van het ziekenhuis. Als patiënt maak je ook een reis door het ziekenhuis. De zomerexpositie met het werk van de jonge kunstenaars is van 12 juli  tot 27 september op de boulevard van het ziekenhuis te zien. Op woensdag 11 september vindt om 17.00 uur een opening plaats in de expositieruimte.

De academie had 8 kunstenaars voorgedragen uit verschillende disciplines (grafisch |ruimtelijk ontwerp, beeldende kunst en illustratie | animatie). De jury heeft drie genomineerden geselecteerd voor de JBZ Award 2019. Alle drie eindexamenkandidaten hebben een gemene deler. Zij geven met hun eindopdracht een statement af naar de maatschappij. Aangezien het Jeroen Bosch Ziekenhuis midden in de maatschappij staat, zijn de opdrachten passend binnen de criteria die het JBZ gebruikt bij de jurering. Bovendien hebben de kunstenaars met een uitstekende presentatie laten zien dat zij vakmanschap bezitten.

De JBZ Award is in 2012 voor het eerst uitgereikt en wordt mogelijk gemaakt door de Raad van Bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De jury van de JBZ-Award bestond uit Jean Marc Reinold, voorzitter van de kunstcommissie JBZ, Fredric Baas, conservator van het Design Museum uit ’s-Hertogenbosch en Lotte van der Pasch, de winnaar van vorig jaar. Jean Marc Reinold reikte de prijs uit op 4 juli na de diploma-uitreiking van AKV/St.Joost. Naast Robin Mommers werden Timon ter Avest en Nick van Steen genomineerd.

‘Ze is wat ze maakt’ Robin Mommers (winnaar)

Haar eindwerk is de vertoning naar haar zoektocht, zowel in inhoud als in uitvoering. Robin neemt je mee op ontdekkingsreis. Niet alleen door plekken van ontdekking, maar ook door haar proces van zoeken door middel van materiaal en techniek. Haar werk heeft de passende titel ‘Ze is wat ze maakt’. Zij laat op een speelse en poëtische manier een origineel 5-luik zien over de zoektocht naar wie zij is. Er is een combinatie te zien van stil en bewegend beeld. Het personage wordt gebeamed op de 5 doeken en zwemt over de doeken heen. De zwemster tranformeert naar abstracte vormen. De bezoeker kan via de AR-versie het beeld ook op een smartphone of tablet zien bij het scannen van een QR code.

Robin Mommers bij haar kunstwerk 'Ze is wat ze maakt' bij de AKV

Het juryrapport:

“Het werk van Robin is eenvoudig, helder en krachtig. Haar werk is bescheiden en intrigerend als je er aan overgeeft. De jury waardeert haar interdisciplinaire werk. Het is een ware zoektocht in materialen en techniek. Er is een zeefdruk, gouache en aquarel te zien in haar prachtige onderwaterwereld. De titel van haar werk ‘Ze is wat ze maakt’ sluit nauw aan bij de zwemster. De jury heeft grote waardering voor de wijze waarop ze de zwemster heeft vorm gegeven. Omdat zij zelf die zwemster is, is het nog meer haar eigen werk geworden. Toepasselijk werk voor bijvoorbeeld een wachtruimte in het JBZ”.

Laatste revisie: 9 juli 2019 - 13:02