Kunstenaar Lotte van der Pasch wint JBZ Award 2018

29 juni 2018

Lotte van der Pasch heeft de JBZ-Award 2018 gewonnen, een aanmoedigingsprijs voor beginnend beeldend talent. De pas afgestudeerde kunstenaar van AKV|St.Joost ontvangt € 2.500,- om te besteden aan de uitvoering van nieuw werk. Ook wordt zij in de gelegenheid gesteld werk tentoon te stellen op de boulevard van het ziekenhuis, samen met alle voorgedragen eindexamenkandidaten en Jeroen Nissen, de winnaar van vorig jaar.

Het winnende werk van Lotte van der Pasch komt tot leven wanneer zij er zelf bij is. Met haar ‘bank’ en enthousiasme maakt zij nu al plannen om de dialoog aan te gaan met patient en bezoeker van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De zomerexpositie met het werk van de jonge kunstenaars is van 7 juli tot en eind september op de boulevard van het ziekenhuis te zien. Op woensdag 5 september vindt om 16.00 uur een vernissage plaats in de expositieruimte.

De academie had negen kunstenaars voorgedragen uit verschillende disciplines (grafisch ontwerp, beeldende kunst en illustratie). De jury heeft drie genomineerden geselecteerd voor de JBZ Award 2018. Alle drie eindexamenkandidaten hebben een gemene deler. Zij geven met hun eindopdracht een statement af naar de maatschappij. Aangezien het Jeroen Bosch Ziekenhuis midden in de maatschappij staat, zijn de opdrachten passend binnen de criteria die het JBZ gebruikt bij de jurering. Bovendien hebben de kunstenaars met een uitstekende presentatie laten zien dat zij vakmanschap bezitten.

De JBZ Award is in 2012 voor het eerst uitgereikt en wordt mogelijk gemaakt door de Raad van Bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De jury van de JBZ-Award bestond uit Jean Marc Reinold, voorzitter van de kunstcommissie JBZ, Ilse Vermeulen, beeldend kunstenaar en eigenaar galerie Indruk en Jeroen Nissen, de winnaar van vorig jaar. Jean Marc Reinold reikte de prijs uit op 28 juni na de diploma-uitreiking van AKV/St.Joost. Naast Lotte van der Pasch werden Dylan van de Wal en Amber Wildeman genomineerd.

Lotte van der Pasch (winnaar) over haar kunst:

“Het hoeft geen kunst te zijn, naar kunst te kijken. Zoals je naar de lucht kijkt en haar omschrijft als helderblauw met lichte strepen van vliegtuigen die langzaam vervagen, hoe de felle zon af en toe bedekt wordt door een voorbijgaande wolk, waar je net niet kunt kijken; puur omschrijven wat je ziet of niet ziet, vertelt nog niets over het waarom van wat je ziet. Ook zal ik jou op deze manier willen ervaren, wanneer ik je ontmoet. Dan nodig ik je uit om samen met mij te zitten op een bank van hout. We hoeven niet naar kunst te kijken, slechts het kijken zelf is voldoende. Om zo te praten of niet te praten over dat wat we zien.

Op mijn rug gedragen leidt deze bank een zwervend bestaan. Geïnspireerd op de vele ontmoetingen die ik heb gehad met mensen van de straat. Ook met hen zit ik op deze bank en vertellen wij elkaar wat we zien of ooit zagen. Wellicht dat we later leren over het waarom”.

Het juryrapport:

“Lotte gaat de dialoog aan met de mens, het gaat om jou! Ongeacht ras, geslacht, of….. Ontmoetingen, nu op de straat met daklozen. De jury is benieuwd hoe Lotte deze dialoog vorm gaat geven in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, op de Boulevard, ook wel de ‘Ramblas’ van ons gebouw genoemd. De jury waardeert de eenvoud en toegankelijkheid die Lotte gecreëerd heeft met haar ‘bank’ en haar eigen persoonlijkheid”.

Helende omgeving

Kunst maakt deel uit van de healing environment die het ziekenhuis zijn patiënten wil bieden. Regelmatig zijn daarom concerten te horen en exposities te zien, waarbij samengewerkt wordt met lokale culturele instellingen.  Ook onderhoudt de kunstcommissie contact met lokale kunstenaarsgroepen en kunstopleidingen. Het ziekenhuis wil een platform zijn om nieuw talent aan het aan het Bossche publiek te tonen.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Jij verdient zorg die bij je past, dichtbij en op jouw manier geboden. Samen bepalen we wat je nodig hebt en van wie, zodat jij zo lang mogelijk het leven kan leiden dat jij wilt. Wij zetten daarvoor al onze expertise in en zoeken de samenwerking. Bijvoorbeeld met je familie en vrienden, je huisarts, de gemeente en de thuiszorg. Gewoon, omdat jij ertoe doet.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch) is een groot topklinisch ziekenhuis met ruim 760 bedden en ruim 4000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het JBZ georganiseerd in de Bossche Specialisten Coöperatie (BSC). Het JBZ verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio ’s-Hertogenbosch en Bommelerwaard.

Laatste revisie: 27 juli 2020 - 10:22