Headerafbeelding
afdelingen kindergeneeskunde wachtkamer
Behandeling

Kinderbekkenfysiotherapie

De kinderbekkenfysiotherapeut onderzoekt de manier waarop uw kind plast.

Dit doet ze onder andere met de plascomputer (uroflowmetrie). Ze kijkt hoe de spieren rondom het plas- en poepgaatje van uw kind (de bekkenbodem) werken.

Kinderbekkenfysiotherapie

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig identiteitsbewijs en het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van uw kind. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Code PMD-715
Laatste revisie: 9 mei 2023 - 10:51
Kinderbekkenfysiotherapie

Kinderbekkenfysiotherapie

Kinderbekkenfysiotherapie is een specialisatie die door geregistreerde kinderfysiotherapeuten en geregistreerde bekkenfysiotherapeuten wordt uitgeoefend. In het Jeroen Bosch ziekenhuis zijn kinderbekkenfysiotherapeuten onderdeel van het Kinder Incontinentie Team (KIT).

Welke kinderen komen bij een kinderbekkenfysiotherapeut?

De kinderbekkenfysiotherapeut ziet kinderen met:

  • plasproblemen, zoals urineverlies, heel vaak en/of heel nodig moeten plassen
  • poepproblemen, zoals verstopping, ontlastingsverlies
  • bedplassen
  • urineweginfecties
  • buikpijnklachten. Deze problemen kunnen veroorzaakt worden door het niet goed gebruiken van de bekkenbodemspieren.

De kinderarts doet het medische onderzoek, geeft adviezen en kan een behandeling starten met medicijnen. Zo nodig wordt uw kind doorgestuurd naar de kinderbekkenfysiotherapeut.

De kinderbekkenfysiotherapeut heeft veel vragen aan u en uw kind om het probleem goed in kaart te brengen.

  • U krijgt een drink-, plas- en poepdagboek mee om thuis enkele dagen bij te houden.
  • De kinderbekkenfysiotherapeut doet een lichamelijk onderzoek. Zo krijgen we een indruk over de algehele motoriek van uw kind. Ook kijken we hoe de spieren rondom het plas- en poepgaatje van uw kind (de bekkenbodem) werken.
  • Bij alle afspraken kan het zijn dat uw kind op de ‘plascomputer’ (uroflowmetrie) mag plassen. Dit is een speciale toilet, waarbij we kunnen zien hoe uw kind plast, maar ook hoe hard, hoelang en hoeveel.
  • Verder kijken we hoe de blaas gevuld is. Dit doen we met een echo. Met een echo apparaat kunnen we de blaas op een soort tv scherm zien. Het maken van de echo doet geen pijn. Uw kind krijgt alleen wat koude gel op de blote buik. Voor de echo moet uw kind een volle blaas hebben. Geef uw kind een flinke beter te drinken ruim een uur voor de afspraak.
  • Uiteindelijk bespreekt de kinderbekkenfysiotherapeut de conclusies met u en uw kind. Een eventueel behandelplan wordt in overleg met u en uw kind opgesteld.

U en uw kind krijgen uitleg over:

  • de blaas, de darmen, de bekkenbodem en de relatie met plassen en poepen;
  • de toilethouding en het toiletgedrag;
  • de vochtinname en voedingsvezels;
  • de bewustwording van de bekkenbodem en het goed leren aanspannen en ontspannen van de bekkenbodem.

Het onderzoek en de behandeling sluiten aan bij de belevingswereld van uw kind. We maken gebruik van kindvriendelijk materiaal. Kinderen leren om hun bekkenbodem goed te voelen en te gebruiken. Ze krijgen zo weer vertrouwen in hun eigen lichaam.

De behandeling van de kinderbekkenfysiotherapie gebeurt op de afdeling Fysiotherapie. U vindt hen vinden in gebouw C, verdieping 0, ontvangst 1.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u bellen naar de afdeling Fysiotherapie, telefoonnummer (073) 553 61 55.