Vrijdag 23 november 2018

Kerstconcert "Sing Joyfully" met kamerkoor Capella Ducis op 9 december 2018

Op zondag 9 december 2018 vindt om 15.00 uur in de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis een extra concert plaats.

Op deze tweede zondag van de advent treedt kamerkoor Capella Ducis op met dirigent Frans van de Loo en begeleiding van trombonist Willem Gerritsen. Zij laten een programma horen met adventsmuziek en Maria motetten uit de Renaissance. Iedereen is van harte welkom, de toegang is gratis. 

Adventsmuziek en Maria motetten uit de Renaissance

Het zesstemmige Jacob Obrecht's 'Salve Regina', een hoogtepunt uit de Renaissance wordt ten gehore gebracht. Het dubbelkorige 'A Hymn to the Virgin' van Benjamin Britten uit 1935 is bij veel koren en publiek geliefd. Het 'Ave Maria' van William Cornysh met zijn weelderige lijnenspel is zelden te horen. Deze adventsmuziek wordt afgewisseld met muziek voor Passietijd en Pinksteren van o.a. Thomas Tallis en zijn leerling William Byrd, de grootheden uit de Engelse Renaissance. Van Robert White voert het kamerkoor het eerste deel uit van het monumentale 'Lamentations'. Met 'A spotless rose' van de hedendaagse Noors/Amerikaanse componist Ola Gjeilo blikt het kamerkoor opgewekt vooruit naar Kerstmis. In een aantal werken begeleidt Willem Gerritsen het koor op renaissance-trombone. Zie hier het volledige programma van dit concert "Sing Joyfully"

Capella Ducis

Capella Ducis is een voor ’s-Hertogenbosch uniek kamerkoor: het koor legt zich toe op de muziek uit renaissance en vroegbarok. Deze periode kent een bijna onuitputtelijke hoeveelheid componisten van naam en faam, maar het koor is ook altijd op zoek naar minder klinkende namen.

Het koor werd opgericht in 1993 en telt 25 leden. Sinds 1995 staat het koor onder de inspirerende leiding van Frans van de Loo. Capella Ducis streeft ernaar ook relatief onbekend repertoire te laten klinken, waarbij een grote variatie in muziekkeuze gehanteerd wordt en een spannende programmering. Meer informatie zie www.capelladucis.nl.

nieuws 20181123 kamerkoor capella ducis

Frans van de Loo (dirigent)

Dirigent Frans van de Loo studeerde schoolmuziek in Tilburg en koordirectie bij de Samenwerkende Nederlandse Korenorganisaties/Unisono in Utrecht. Hij vulde zijn opleidingen aan met diverse specialisatiecursussen, cursussen stemvorming, orkestdirectie en masterclasses. Naast Capella Ducis dirigeert hij ook kamerkoor Novo Cantare, Het Nieuw Betuws Kamerkoor en kamerkoor Canta Libre. Hij geeft cursussen koorscholing en stemvorming. Als zanger is hij actief in ‘The Charles Men’, een mannenkwartet dat zich toelegt op muziek uit de Renaissance.

nieuws 20181123 frans van de loo

Willem Gerritsen (renaissance-trombone)

Willem Gerritsen studeerde Pabo en daarna trombone aan het conservatoria van Tilburg en Arnhem. Hij is verbonden aan de Muzerije als breed inzetbare docent en aan het Fontys conservatorium in Tilburg als docent methodiek en didactiek. Daarnaast is hij regelmatig op de concertpodia te vinden op historische trombones. Hij is leermeester van de Stadspijpers van ‘s-Hertogenbosch en dirigeert en arrangeert. Willem speelt en zingt middeleeuwse muziek bij De Blauwe Schuyt.

nieuws 20181123 willem gerritsen baroktrombone

Helende omgeving

Muziek maakt deel uit van de helende omgeving die het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil bieden. Talloos zijn de verhalen van mensen, die steun hebben gevonden bij het verwerken van hun ervaringen met behulp van muziek. De concerten in de kapel zijn toegankelijk voor patiënten en hun bezoekers, maar ook medewerkers en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Onder de noemer ‘Muziek in de kapel’ organiseert de dienst Geestelijke Verzorging samen met de kunstcommissie elke derde zondag van de maand (met uitzondering van juli en augustus) een concert in de kapel. De kamermuziekconcerten komen tot stand samen met de Stichting Vrienden Kamermuziek ’s-Hertogenbosch. De orgelconcerten komen tot stand samen met de Brabantse Orgelfederatie en de firma Pels & Van Leeuwen (de orgelbouwer van het prachtige orgel dat speciaal voor het ziekenhuis is gebouwd). 

Aanmelding en info over dit concert

Voor meer info over dit bijzondere concert en aanmelding, klik hier.  Er wordt geen entree geheven, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. In de kapel is plaats voor 75 bezoekers.

Concerten live via bedterminal patiënten

De concerten zijn te bekijken en te beluisteren via de bedterminal van patiënten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Deze dienst is gratis en ook te gebruiken voor patiënten die geen gebruik maken van betaalde radio en televisie.

Laatste revisie: 17 januari 2019 - 13:55