Dinsdag 11 december 2018

Kerstconcert 'Chantons Noëls!" met Capella Monteverde op 23 december 2018

Op zondag 23 december 2018 vindt om 15.00 uur in de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis een kerstconcert plaats. De titel van het concert is "Chantons Noëls!".

Het koor treedt op onder leiding van dirigent Reinier Wakelkamp en met medewerking van Theo van den Aker (organist). Zij laten kerstmuziek horen uit de periode renaissance / vroege barok. Iedereen is van harte welkom, de toegang is gratis.

Helende muziek

De Capella Monteverde is een projectkoor waarvan de zeer toegewijde vocalisten zich inzetten voor religieuze muziek uit de periode renaissance / vroege barok. Het mag immers een wonder heten dat in die roerige, turbulente tijd van groeiend zelfbewustzijn, van exploratie en uitbuiting, van brutale machtspolitiek, van reformatie en contrareformatie, zoveel begenadigde musici religieuze muziek wisten te scheppen die kleine mensen een ankerplaats bood. Hun helende muziek gaat in dialoog met rust en stilte om perspectief te bieden op een adembenemende, weldadige harmonie die alle woorden, alle menselijke pijn en menselijk gepeuter tenslotte ruim overstijgt. Stilte, innerlijke rust en overgave zijn ook de voorwaarden die deze muziek stelt, als je in haar helende rijkdom wilt delen. Dat valt niet mee als de tijd je opjaagt en stilte bijna als bedreigend wordt ervaren. De Capella wil de helpende hand bieden. Het is de moeite meer dan waard.

Capella Monteverde

Sinds 2011 voert projectkoor Capella Monteverde jaarlijks een concertprogramma uit met muziek uit de renaissance en vroege barok. De Capella bestaat uit geschoolde zangers die vrijwel allemaal ooit in een van de koren van Reinier Wakelkamp, dirigent en oprichter van de Capella, hebben gezongen. Dit jaar bestaat de Capella uit de sopranen: Anja van Berkel – van Teeffelen, Marie-Anne Heldens, Monique Joosten, Mieke v.d. Laar, José Paas en Marjo Roes, alten: Zoë Banken, Trudy Jansen, Corry Pullens, Yfke Schreiber, Keetje Teerink en Inge Westra, tenoren: Richard de Beer, Henk Jansen, Willem Steenbeek, Alfred Sturkenboom en Arjan van der Zee, bassen: Herman Boas, Jan van Lieshout, Gabriel Roes, Marius Schouten en Jan Wolters.

nieuws 20181211 capella monteverde

Reinier Wakelkamp (dirigent)

Studeerde viool, schoolmuziek, zang- en koordirectie. Hij dirigeerde vele jaren het Utrechts Kamerkoor Viva la Musica, het Brabants Kamerkoor, het Brabants Barokensemble, Hortus Musicus en kamerkoor Pur Sang. Hij doceerde koordirectie aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek, het Utrechts Conservatorium, de Kurt Thomas Cursus en de Muziekacademie Kreato in Thorn. In 1987 ontving hij de Albert Swaneprijs vanwege zijn verdiensten voor het culturele leven in ’s-Hertogenbosch en omgeving. In 1996 slaagde hij met lof voor zijn doctoraalexamen Kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en in 2000 rondde hij de Post-HBO cursus Gregoriaans (Hogeschool Maastricht, dr. Alfons Kurris) af.

Thed van den Aker (organist)

werd geboren in 1954 te Boxtel. In 1979 behaalde hij het artsexamen en sinds 1985 is hij als huisarts gevestigd in Beste. Tot 1985 volgde hij orgellessen bij Joop Felix, Louis Toebosch en Kees van Houten.

Helende omgeving

Muziek maakt deel uit van de helende omgeving die het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil bieden. Talloos zijn de verhalen van mensen, die steun hebben gevonden bij het verwerken van hun ervaringen met behulp van muziek. De concerten in de kapel zijn toegankelijk voor patiënten en hun bezoekers, maar ook medewerkers en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Onder de noemer ‘Muziek in de kapel’ organiseert de dienst Geestelijke Verzorging samen met de kunstcommissie elke derde zondag van de maand (met uitzondering van juli en augustus) een concert in de kapel. De kamermuziekconcerten komen tot stand samen met de Stichting Vrienden Kamermuziek ’s-Hertogenbosch. De orgelconcerten komen tot stand samen met de Brabantse Orgelfederatie en de firma Pels & Van Leeuwen (de orgelbouwer van het prachtige orgel dat speciaal voor het ziekenhuis is gebouwd).

Aanmelding en info over dit concert

Voor meer info over dit bijzondere concert en aanmelding, klik dan hier.  Er wordt geen entree geheven, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. In de kapel is plaats voor 75 bezoekers.

Concerten live via bedterminal patiënten

De concerten zijn te bekijken en te beluisteren via de bedterminal van patiënten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Deze dienst is gratis en ook te gebruiken voor patiënten die geen gebruik maken van betaalde radio en televisie.

Laatste revisie: 17 januari 2019 - 14:26