Dinsdag 24 juli 2018

Kennisavond Gezin en Kanker

In Nederland krijgen elk jaar 86.000 mensen de diagnose kanker. Logischerwijs zitten daar ook ouders tussen met opgroeiende kinderen. Een zieke ouder heeft grote invloed op het gezin. Want naast opvoeden, komen er door de ziekte een hoop nieuwe taken bij. Daarom organiseert het Jeroen Bosch Ziekenhuis op 6 september - van 19.00 tot 21.45 uur - een kennisavond voor professionals, patiënten met hun naasten.

De avond bestaat uit een aantal lezingen, gevolgd door een workshop. Een aantal sprekers (vanuit het perspectief van patiënt, naasten én professional) delen hun kennis en ervaring.

  • Ingeborg Lups-Dijkema: In 2015 kreeg zij borstkanker. Na een intensieve behandeling werd zij anderhalf jaar later ziektevrij verklaard. Van een fulltime werkende moeder met een goede baan in een stabiele omgeving, veranderde ze in een patiënt. Maar ook haar gezinsleden, met name de kinderen zijn keihard geconfronteerd met deze nieuwe werkelijkheid. Dit leidde tot bijkomende emoties.
  • Drs. Dineke Verkaik: is NVO Orthopedagoog-Generalist bij het Ambulatorium van de Universiteit Utrecht en verbonden aan de opleiding Pedagogische Wetenschappen. Zij doet onderzoek naar de gevolgen voor het gezin als een van de ouders kanker heeft, onder leiding van Prof. Dr. Paul Boelen.
  • Akkie de Rouw : projectleider Steunpunt Mantelzorg Welzijn Divers. Steunpunt mantelzorg Divers is een kenniscentrum en vraagbaak voor mantelzorgers en organisaties die met mantelzorgers te maken hebben. Het Steunpunt brengt formele en informele zorg binnen ‘s-Hertogenbosch samen, benut ieders kennis en stimuleert initiatieven van en voor mantelzorgers.
  • Saskia Jansen: Coördinator groepswerk Juvans/ MEE en Regionaal Trainingscentrum afdeling volwassenen  Saskia is al jaren werkzaam binnen het maatschappelijk werk en geeft trainingen aan professionals. Zij is mede oprichter van KASAM , lotgenotenprogramma voor gezinnen waarvan 1 van de ouders kanker heeft.

Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar kankerinhetgezin@jbz.nl. We hopen op een leerzame bijeenkomst, waar patiënten, professionals en naasten samen de eerste stappen kunnen zetten naar verbeterde gezinszorg.

Betrokken Afdelingen

Laatste revisie: 11 januari 2019 - 15:53