Kanker en het coronavirus

Veel mensen die kanker hebben, maken zich zorgen over het coronavirus of hebben er vragen over. Algemene informatie over corona en het Jeroen Bosch Ziekenhuis vindt u op de pagina Naar het ziekenhuis in coronatijd

Hieronder leest u welke specifieke afspraken en voorzorgsmaatregelen er gelden voor onze oncologische en hematologische patiënten. Deze informatie is opgesteld op basis van de actuele inzichten en kan aangepast worden als er nieuwe ontwikkelingen zijn rondom het coronavirus.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.

Informatie over het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Uw afspraak op de polikliniek Oncologisch Centrum

Begeleiders met gezondheidsklachten die overeenkomen met coronaklachten, zoals hoesten, niezen, keelpijn of koorts, vragen we dringend om niet mee te komen naar het ziekenhuis. Dit geldt ook voor begeleiders die in thuisquarantaine zijn.

Uw afspraak op de Dagbehandeling Oncologisch Centrum

U mag maximaal 1 begeleider meenemen. We vragen uw begeleider om 1,5 meter afstand te houden van de andere patiënten op de meerpersoonskamers.

Kanker en het coronavaccin

Vaccinatieadvies

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over het coronavaccin en uw situatie. 

Vanwege het belang van bescherming tegen COVID-19, adviseren zowel het RIVM als de medisch specialisten (hematologie en oncologie), alle patiënten met kanker zich wel te laten vaccineren met het coronavaccin. Als u behandeld wordt in een wetenschappelijk onderzoek (klinische trial) vragen wij u voor vaccinatie eerst te overleggen met uw behandelend arts.

U wordt vanzelf opgeroepen voor de vaccinatie door de GGD of uw huisarts.

Na vaccinatie blijven nog alle standaard preventieve maatregelen om infectie te voorkomen van kracht. Gegevens over de werkzaamheid van vaccinatie bij patiënten die behandeld worden voor kanker ontbreken namelijk nog. 

Derde vaccinatie

Sommige behandelingen tegen kanker hebben invloed op het immuunsysteem. Mensen die met deze middelen behandeld worden, hebben na 2 vaccinaties mogelijk niet genoeg antistoffen opgebouwd. Dat is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Deze mensen zijn mogelijk niet goed beschermd tegen COVID-19. Het RIVM adviseert daarom een derde vaccinatie voor patiënten die deze behandelingen krijgen. Als dit voor u van toepassing is, ontvangt u hierover een brief van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (oktober 2021). In deze brief leest u hoe u een afspraak kunt maken voor de vaccinatie. Het vaccineren gebeurt op een GGD-priklocatie met Pfizer of Moderna.

Coronavaccinatie en griepprik

Na de griepprik of na de pneumokokkenvaccinatie moet u minimaal 7 dagen wachten voordat u een coronavaccinatie krijgt. Na een coronavaccinatie moet u minimaal 2 weken wachten voordat u de griepprik of de pneumokokkenvaccinatie krijgt. Deze wachttijd is voor het geval u last heeft van bijwerkingen. Bekijk de website van het RIVM voor meer informatie.

Let op: de vaccinatie tegen griep en pneumokokken wordt alleen aan het begin van het griepseizoen gegeven; de coronavaccinatie is (op dit moment) niet gebonden aan een vaste maand. Moet u beide vaccinaties nog krijgen, dan kunt u zich daarom beter eerst tegen de griep/pneumokokken laten vaccineren.

Bekijk de website van het RIVM voor meer informatie.

 

Bijwerkingen

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat patiënten met kanker met de huidige en toekomstige vaccins extra risico lopen op (ernstige) bijwerkingen. Ook is er geen reden om aan te nemen dat het vaccin een negatieve invloed heeft op uw behandeling, ongeacht of u behandeld wordt met chemotherapie, immuuntherapie, hormonale therapie of doelgerichte therapie. Dit wordt in de loop van 2021 wel verder onderzocht.

Griepvaccinatie

In oktober en november vindt de jaarlijkse griepvaccinatie plaats via de huisarts. Meestal wordt de griepvaccinatie niet gelijktijdig met de coronavaccinatie gegeven. Kijk op de pagina 'Griepprik voor mensen met kanker'.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op deze pagina van het RIVM.

Wilt u meer weten over coronavaccinaties in het algemeen? Kijk dan voor de laatste informatie op de website van het RIVM

Algemene informatie over kanker en het coronavirus

Loop ik met kanker extra risico op corona?

De behandeling tegen kanker (met name met chemotherapie of immunotherapie) kan invloed hebben op het immuunsysteem: uw weerstand is lager.  Als u kanker heeft, behoort u daarom tot de risicogroep. Als u besmet raakt met het coronavirus bent u naar verwachting langer en/of ernstiger ziek. 

Overigens lopen mensen met kanker evenveel risico op besmetting als niet-kankerpatiënten. Sluit uzelf dus niet op, ga vooral naar buiten en houd daarbij de landelijke richtlijnen aan (dus een veilige afstand houden van anderen). Bewegen is gezond en activeert juist het immuunsysteem. Kijk voor meer informatie over kanker en corona op kanker.nl  

Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie

In de webinar van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) leggen specialisten uit welke maatregelen er worden genomen om u als patiënt te beschermen tegen het coronavirus: www.coronaenkanker.com. Een webinar is een interactieve live-uitzending via internet. Vaak kunt u doe later nog eens terugkijken.

Hematon

Heeft u multipel myeloom, lymfoom (inclusief CLL en waldenström), leukemie of MDS en wilt u meer weten over de gevolgen van het coronavirus voor uw zorg en uw dagelijks leven? Kijk dan naar deze webcast 'Hematon en corona'. In dit patiëntenprogramma geven hematologen uitleg over mogelijke veranderingen in de zorg, én geven ze antwoord op de meest gestelde vragen van hemato-oncologische patiënten uit heel Nederland: www.medcasts.nl/hematonencoronaEen webcast is een bijeenkomst die via internet wordt uitgezonden.

Kanker.nl

Op de website van kanker.nl vindt u een overzicht met informatie en acties over corona voor mensen met kanker. Deze pagina wordt bijgehouden door kankerorganisaties en zorgprofessionals, zoals het KWF, NFK, IKNL en Soncos.

NFK

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties  (NFK) heeft op haar website het laatste nieuws over corona en kanker. Er is ook plek om ervaringen te delen en in contact te komen met lotgenoten.

Bijgewerkt: 6 oktober 2021

Code COR-038
Laatste revisie: 11 oktober 2021 - 09:48