Kanker en het coronavirus

Veel mensen die kanker hebben, maken zich zorgen over het coronavirus of hebben er vragen over. Algemene informatie over corona en het Jeroen Bosch Ziekenhuis vindt u op de pagina Naar het ziekenhuis in coronatijd

Hieronder leest u welke specifieke afspraken en voorzorgsmaatregelen er gelden voor onze oncologische en hematologische patiënten. Deze informatie is opgesteld op basis van de actuele inzichten en kan aangepast worden als er nieuwe ontwikkelingen zijn rondom het coronavirus.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.

Informatie over het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Uw afspraak op de polikliniek Oncologisch Centrum

We vragen u om zoveel mogelijk alléén naar uw afspraak te komen. De reden dat we u vragen om nog steeds zoveel mogelijk alleen te komen, is omdat we de 1,5 meter maatregelen goed willen naleven. Is het voor u echt nodig dat er iemand meekomt, dan mag u 1 begeleider meenemen (het liefst een huisgenoot).

Een begeleider is toegestaan als u voor de eerste keer komt, en als u voor een uitslag komt.

Begeleiders met gezondheidsklachten die overeenkomen met coronaklachten, zoals hoesten, niezen, keelpijn of koorts, vragen we dringend om niet mee te komen naar het ziekenhuis. Dit geldt ook voor begeleiders die in thuisquarantaine zijn.

Uw afspraak op de Dagbehandeling Oncologisch Centrum

Begeleiding

Helaas mag u geen begeleider meenemen naar uw afspraak op de Dagbehandeling. Komt u voor uw eerste chemokuur naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt? Dan mag u wel 1 begeleider meenemen. Voor de opvolgende kuren is een begeleider niet toegestaan.

Screenen op klachten die op corona kunnen wijzen
  • De (verpleegkundig) specialist belt u 2 dagen voor uw chemokuur op, om te bespreken of u klachten heeft die op corona kunnen wijzen. Op deze manier wordt bepaald of de chemokuur door kan gaan. Heeft u klachten die op corona kunnen wijzen, dan zal de chemokuur op een ander moment plaatsvinden.
  • Als u naar het ziekenhuis komt op de dag van uw chemokuur, wordt u bij de hoofdingang gescreend op corona-gerelateerde klachten. Voorafgaand aan uw bezoek kunt u thuis een (digitale) vragenlijst invullen, waarmee u sneller door de screening kunt. Mocht u klachten hebben ontwikkeld, dan neemt de medewerker contact op met de Dagbehandeling om te overleggen of uw chemokuur door kan gaan.

Algemene informatie over kanker en het coronavirus

Loop ik met kanker extra risico op corona?

De behandeling tegen kanker (met name met chemotherapie of immunotherapie) kan invloed hebben op het immuunsysteem: uw weerstand is lager.  Als u kanker heeft, behoort u daarom tot de risicogroep. Als u besmet raakt met het coronavirus bent u naar verwachting langer en/of ernstiger ziek. 

Overigens lopen mensen met kanker evenveel risico op besmetting als niet-kankerpatiënten. Sluit uzelf dus niet op, ga vooral naar buiten en houd daarbij de landelijke richtlijnen aan (dus een veilige afstand houden van anderen). Bewegen is gezond en activeert juist het immuunsysteem. Kijk voor meer informatie over kanker en corona op kanker.nl  

Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie

In de webinar van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) leggen specialisten uit welke maatregelen er worden genomen om u als patiënt te beschermen tegen het coronavirus: www.coronaenkanker.com. Een webinar is een interactieve live-uitzending via internet. Vaak kunt u doe later nog eens terugkijken.

Hematon

Heeft u multipel myeloom, lymfoom (inclusief CLL en waldenström), leukemie of MDS en wilt u meer weten over de gevolgen van het coronavirus voor uw zorg en uw dagelijks leven? Kijk dan naar deze webcast 'Hematon en corona'. In dit patiëntenprogramma geven hematologen uitleg over mogelijke veranderingen in de zorg, én geven ze antwoord op de meest gestelde vragen van hemato-oncologische patiënten uit heel Nederland: www.medcasts.nl/hematonencoronaEen webcast is een bijeenkomst die via internet wordt uitgezonden.

Kanker.nl

Op de website van kanker.nl vindt u een overzicht met informatie en acties over corona voor mensen met kanker. Deze pagina wordt bijgehouden door kankerorganisaties en zorgprofessionals, zoals het KWF, NFK, IKNL en Soncos.

NFK

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties  (NFK) heeft op haar website het laatste nieuws over corona en kanker. Er is ook plek om ervaringen te delen en in contact te komen met lotgenoten.

Code COR-038
Laatste revisie: 19 oktober 2020 - 12:08