Woensdag 30 mei 2018

Jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor overleden kinderen

Donderdagavond 17 mei was de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor overleden kinderen in de kapel van het JBZ. Deze bijeenkomst is onderdeel van het nazorgtraject dat sinds anderhalf jaar aan ouders aangeboden wordt. Zo’n 70 mensen kwamen samen rond de kapel. In 2016 kon dankzij een bijdrage van de Vrienden een herdenkingsmonument geplaatst worden.

Het herdenkingsmonument voor overleden kinderen

Het verlies van een kind is een van de meest ingrijpende soorten verlies waarmee een mens te maken kan krijgen. Ook als het tijdens de zwangerschap of rond de bevalling gebeurt. Alle toekomstverwachtingen zien er plotseling heel anders uit. Ouders die zo’n verlies door moeten maken, willen we in het JBZ zo goed mogelijk ondersteunen. Tijdens de bevalling, of rond het overlijden, maar ook in de tijd daarna. Een paar weken na het overlijden krijgen ouders de gelegenheid om een vilten bladvorm als tastbare herinnering aan hun kind aan een kunstwerk in de kapel toe te voegen.

Op 17 mei was er een bijeenkomst in de kapel, waar we de kinderen bij hun naam noemden en liefdevol herinnerden. Verschillende ouders deelden hun ervaringen en er was muziek. Daarna ging de groep naar buiten om een groot metalen blad in het kunstwerk in de buitentuin van het JBZ te onthullen. Rondom het kunstwerk werden bloemzaden gestrooid. Het was een intense en troostrijke bijeenkomst, die door de ouders en andere naasten zeer gewaardeerd werd.

Zoals één van de ouders schreef: “Bedankt voor de fijne en mooie avond die wij gisteren hebben gehad. Goed dat dit is ontstaan. Ondanks dat het voor ons nog heel kort en pril was hebben wij intens genoten van de mooie dienst en het mooie blad wat nu buiten hangt. We gaan er zeker nog vaak komen en ook met familie.”

Dit nazorgtraject is ontwikkeld door de afdeling Verloskunde en de vakgroep Geestelijke Verzorging. Ook de Kinderafdeling en Couveuseafdeling zijn aangesloten. Wanneer je op andere afdelingen of poliklinieken te maken krijgt met het overlijden van een kind, kunnen ouders en naasten vanzelfsprekend ook deelnemen! Er is een folder voor ouders beschikbaar. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de vakgroep Geestelijke Verzorging via: geestelijkeverzorging@jbz.nl

Bron: vakgroep Geestelijke Verzorging JBZ

Laatste revisie: 2 oktober 2019 - 14:15