Informatieochtend over longfibrose in het JBZ

21 augustus 2018

Op maandag 17 september organiseert het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in samenwerking met de Longfibrose patiëntenvereniging een bijeenkomst over longfibrose. De ochtend vindt plaats in het auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en is bedoeld voor patiënten en naasten. De ontvangst is vanaf 9.30 uur; om 12.00 uur eindigt de bijeenkomst. Aanmelden kan via www.longfibrose.nl.

De bijeenkomst wordt georganiseerd in het kader van de internationale longfibroseweek. Het officiële programma start om 10.00 uur met verschillende lezingen. Onderwerpen die aan bod komen zijn: de diagnose en behandeling van longfibrose, leven met longfibrose en omgaan met longfibrose. Twee longartsen, een verpleegkundig specialist, een longverpleegkundige, een psycholoog, en de longfibrosepatiëntenvereniging verlenen hun medewerking aan de bijeenkomst. Er is ook een informatiemarkt met informatie over onder meer zuurstofvoorzieningen, hulpmiddelen en ondersteuning van een longverpleegkundige bij u thuis.

Bindweefselvorming

Longfibrose is een zeldzame chronische aandoening waarbij er bindweefselvorming in de longen is. Hierdoor kunnen de longen niet meer goed werken en dus onvoldoende zuurstof opnemen. Dit veroorzaakt klachten zoals kortademigheid, snel moe zijn en weinig energie hebben. De behandeling hangt af van de oorzaak van longfibrose. In sommige gevallen gaat het om medicijnen die het afweersysteem remmen. In andere gevallen worden fibroseremmers voorgeschreven. Deze laatste groep medicijnen kunnen alleen de achteruitgang afremmen. Naar schatting wordt de aandoening in Nederland jaarlijks bij ongeveer 1000 patiënten vastgesteld.

Gespecialiseerd

Longfibrose behoort tot de groep van interstitiële longaandoeningen. Dit is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen waarbij het ‘interstitium’ is aangedaan, ofwel de ruimte tussen de longblaasjes en de bloedvaten. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is gespecialiseerd in de behandeling van vrijwel alle interstitiële longaandoeningen. Het ziekenhuis werkt hierbij nauw samen met het centrum voor interstitiële longziekten van het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Jij verdient zorg die bij je past, dichtbij en op jouw manier geboden. Samen bepalen we wat je nodig hebt en van wie, zodat jij zo lang mogelijk het leven kan leiden dat jij wilt. Wij zetten daarvoor al onze expertise in en zoeken de samenwerking. Bijvoorbeeld met je familie en vrienden, je huisarts, de gemeente en de thuiszorg. Gewoon, omdat jij ertoe doet.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch) is een groot topklinisch ziekenhuis met ruim 760 bedden en ruim 4000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het JBZ georganiseerd in de Bossche Specialisten Coöperatie (BSC). Het JBZ verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio ’s-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Voor meer informatie www.jeroenboschziekenhuis.nl 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Willem-Jan Hanegraaf, afdeling Marketing & Communicatie, tel. (073) 553 84 42 of e-mail:  w.hanegraaf@jbz.nl

Laatste revisie: 27 juli 2020 - 10:23