Informatie cao-actiedag donderdag 16 maart

De vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hebben nog geen akkoord bereikt over een nieuwe cao. Wij vinden het belangrijk dat medewerkers met plezier in de zorg en in ons ziekenhuis (JBZ) blijven werken. Daar hoort een goede waardering en beloning bij. Wij snappen dus dat medewerkers actie gaan voeren. Tegelijkertijd vinden we het vervelend voor onze patiënten als dat betekent dat hun operatie of afspraak niet doorgaat.

Op donderdag 16 maart organiseren de vakbonden een landelijke cao-actiedag. Ook in het JBZ zijn er acties. Spoedzorg gaat op alle afdelingen altijd door. Goede en veilige patiëntenzorg blijft tijdens de actiedag gewaarborgd.

Wat betekent dit voor jou?

Wij zijn ons ervan bewust dat deze actie gevolgen heeft voor jou, omdat jouw afspraak of operatie misschien niet kan doorgaan. Dit vinden wij vervelend. Als je afspraak niet doorgaat, bellen we je zo snel mogelijk. Samen plannen we dan een nieuwe afspraak in. Bellen we niet, dan gaat je afspraak gewoon door. In totaal voeren 44 afdelingen van het JBZ actie. Een deel van deze afdelingen draait zondagsdiensten. Dat betekent dat alleen mensen worden behandeld die met spoed zorg nodig hebben. Ook de zorg voor mensen die tijdens de actiedag op de verpleegafdelingen zijn opgenomen, gaat uiteraard gewoon door.

Een actie die voor alle locaties van het Jeroen Bosch Ziekenhuis geldt, is dat het op donderdag 16 maart niet mogelijk is op afspraak bloed te prikken. Je kunt hiervoor wel terecht bij een van de regionale bloedprikposten, deze zijn wel open.

JBZ Dichtbij locaties

Ook op de JBZ Dichtbij locaties in Drunen, Boxtel, Rosmalen en Zaltbommel (Gamerschestraat) wordt actie gevoerd. De afspraken op de polikliniek gaan gewoon door. Het is op donderdag 16 maart alleen niet mogelijk om hier op afspraak bloed te prikken.

Is jouw vraag niet beantwoord? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Wat voor acties worden er gehouden?

De acties verschillen per afdeling. Als de acties gevolgen voor jou als patiënt hebben, bijvoorbeeld als je afspraak of operatie niet door kan gaan, dan word je daarover geïnformeerd door de afdeling.

Ik ben 16 maart opgenomen op een verpleegafdeling die actie voert. Wat merk ik van de actie?

Je bent in goede handen en je krijgt de zorg die nodig is. Wel kan bijvoorbeeld een onderzoek uitgesteld worden, als het geen spoed is. De verpleegkundige informeert je daar dan over.

Hoe weet ik of mijn afspraak op 16 maart doorgaat?

Als je afspraak of operatie niet door kan gaan door de actie, dan word je gebeld. Heb je niets gehoord? Dan gaat je afspraak of operatie gewoon door en ontvangen we je graag in het JBZ.

Ik heb een afspraak/operatie vlak voor of net na de actie op 16 maart. Gaat die afspraak wel door?

Alle patiënten waarvan de afspraak niet doorgaat of verzet moet worden, zijn/worden persoonlijk geïnformeerd. Ben je niet gebeld? Dan gaat je afspraak door.

Kan ik bloed laten prikken?

Tijdens de actiedag zijn de bloedafnamepunten op de hoofdlocatie van het JBZ en de JBZ Dichtbij locaties Boxtel, Drunen Rosmalen en Zaltbommel (Gamerschestraat) gesloten. Ook is de bloedafnamepost op de Teunislaan in Den Bosch gesloten. Als je op 16 maart een afspraak had voor bloedprikken, word je gebeld om deze te verzetten. Regionale prikposten zijn wel gewoon geopend, daarvoor kun je via deze pagina een afspraak maken.

Wat doen medewerkers die actievoeren op de actiedag?

Alle medewerkers die dienst hebben, komen donderdag 16 maart naar het ziekenhuis. Een deel van de medewerkers zorgt voor de patiënten, anderen pakken werkzaamheden op waar zij op gewone werkdagen niet aan toe komen of organiseren bijvoorbeeld iets leuks voor patiënten. Hoe de actiedag wordt ingevuld verschilt per afdeling.

Kan ik op bezoek komen bij een naaste die in het ziekenhuis ligt?

Ja, je kunt op donderdag 16 maart gewoon op bezoek komen, ook op afdelingen waar actie wordt gevoerd. Bekijk de informatie over de bezoektijden.

Word ik in geval van spoed geholpen?

Ja, de spoedzorg gaat in het hele Jeroen Bosch Ziekenhuis gewoon door.

Waarom wordt er actie gevoerd?

De vakbonden onderhandelen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) over een nieuwe cao. Tot op heden is er geen akkoord bereikt. Met de actie willen zorgmedewerkers aangeven dat zij het niet eens zijn met het bod van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Meer informatie over de wensen van beide partijen vindt u op hun website https://nvz-ziekenhuizen.nl/actualiteit-en-opinie/nvz-niet-onverkort-mee-met-eisen-bonden-gesprek-altijd-mogelijk en https://www.fnv.nl/cao-sector/zorg-welzijn/ziekenhuizen/nieuws-ziekenhuizen

Wat is het standpunt van het Jeroen Bosch Ziekenhuis?

We willen dat medewerkers met plezier in het JBZ en de zorg blijven werken. Daar hoort een goede waardering en beloning bij. Tegelijkertijd hebben we als ziekenhuis te maken met de continuïteit en betaalbaarheid van de zorg. We hopen daarom dat de cao-onderhandelingen snel tot een goed einde gebracht worden. Wij zijn ons ervan bewust dat deze actiedag gevolgen heeft voor patiënten en medewerkers. Wij proberen er alles aan te doen om de actiedag voor alle partijen zo goed mogelijk te laten verlopen. En we proberen de hinder voor patiënten, bezoekers en medewerkers zo veel mogelijk te beperken.

Zelf zit het ziekenhuis niet aan de onderhandelingstafel; de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen voert de onderhandelingen voor alle (niet-academische) ziekenhuizen in Nederland.

Als JBZ hopen we dat er snel een cao-akkoord ligt. Alle betrokken partijen hebben hetzelfde doel: zorgmedewerkers de juiste waardering geven, zodat ze vitaal en met plezier kunnen blijven werken in een (financieel) gezonde ziekenhuisorganisatie.

Mijn vraag staat hier niet tussen

Met algemene vragen kun je contact opnemen met het Voorlichtingscentrum via (073) 553 34 00.

Heb je een vraag over je afspraak of operatie op donderdag 16 maart? Neem dan contact op met het specialisme waar je onder behandeling bent. Als je niet gebeld bent, gaat je afspraak gewoon door.

Code ALG-713
Laatste revisie: 21 maart 2023 - 08:22