Barbara de Laat - Donders

Identiteitscrisis

22 november 2015

Hoi allemaal,

Tjonge jonge, dat uiterlijk toch. Dat heeft heel wat te lijden. Omdat ik veel verschillende hoofddeksels heb, heb ik foto’s gestuurd om te laten zien in welke verschijningsvormen je me tegen kunt komen. Loop me dus niet voorbij!

Hoofd

  • Kaal: ik ben het liefste kaal. Elk ander hoofddeksel voel ik zitten en in de spiegel ziet het er toch niet 100% als mezelf uit. Dus als de situatie het toelaat, zal ik mijn hoofddeksel af zetten.
  • Pruik (haarwerk): het is een hele mooie pruik: het is synthetisch haar waardoor het eigenlijk altijd goed zit en de inplant van de haren is geweldig gemaakt. Haast niet van echt te onderscheiden. Vreemden zien niet dat ik ziek ben en zelfs veel bekenden merken niet eens dat ik een pruik draag. In de spiegel zie ik het natuurlijk wel. Het pruikkapsel kon niet zo kort als ik het zelf altijd heb omdat je dan tegen het haarnetje aankijkt en de haargrens is ook anders in verband met de baleinen. Maar vooral de kinderen vinden het fijn als ik m’n pruik draag buiten de deur: “dan kijken de mensen niet zo, mam”. Natuurlijk doe ik dat dan dus.
  • Toupim: de haarband met Cato’s haar draag ik vaak bij gelegenheden of als mijn pruik in de was zit.  Het is wat bewerkelijker en warmer omdat dit met een mutsje gedragen moet worden. Het stylen van het haar duurt ook even. Maar ik vind het wel leuk om te variëren.
  • Petje: Gemak, puur gemak. En het staat me goed; ik voel me mezelf. Het petje draag ik meestal als ik zonder kinderen op pad ben. Het is makkelijk op en af te zetten. En ik vind het wel een stoere variant op het standaard ‘kankerdoekje’ (sorry voor het woord). De kinderen hebben wel gelijk; er zijn wel meer mensen die kijken maar in de winter, met een sjaal, valt het vaak niet eens erg op. En ik vind het zelf niet erg als ze kijken; het geeft me een raar gevoel van trots. Kijk mij eens sterk zijn!
  • Bril: het is een demo-model met vensterglas en ik heb ‘m aangeschaft tegen de wind in m’n ogen. Ik heb veel last van droge slijmvliezen en ik liep dus telkens te huilen tegen de tijd dat we op school aankwamen. Dan kijken de mensen weer om een andere reden… De zonnebril gaf in eerste instantie wel bescherming, maar in de winter ziet dat er ook wat raar uit. Dus las ik de tip van de bril. Fantastisch en tegen de tijd dat mijn wimpers en wenkbrauwen ook besluiten er vandoor te gaan, heb ik meteen een aangekleed gezicht. 2 in 1.

Babs' verschillende verschijningsvormen

Lijf

De eerlijkste uitspraak: ‘goh, ik dacht dat je veel dunner zou zijn geworden. Je hebt toch kanker’.

Fantastisch.

En ergens best logisch want dat is wat veel mensen denken. Maar ik ben niet dunner geworden. Ik heb namelijk niet geleden onder mijn kanker. Ik heb de kanker toevallig ontdekt en de tumor is verwijderd voordat ik last had van de kanker. Ik lijd alleen onder de behandelingen en die hebben allemaal ‘gewichtstoename’ in het bijwerkingenrijtje staan. Fijn……

Die gewichtsstrijd is bij mij een levenslang dingetje en sinds een aantal jaren had ik een goede balans gevonden in mijn voeding (lees emo-eten) en sporten. Maar sinds de diagnose is het sporten minder intensief geworden en lopen de emoties wat verder op en heb ik vaker zwakke momenten.

En ik heb niet de energie om ook deze strijd vol aan te gaan. Ik probeer de schade te beperken en ben tevreden tot nu toe.
Maar ik ben wel bezorgd om de tijd na de behandelingen. Ik ben heel gemotiveerd om straks weer aan de gang te gaan met mezelf. Ik hoop alleen dat mijn lichaam mijn gemotiveerde geest ook kan volgen. We zullen zien.

Liefs, Babs

Dit is een persoonlijke blog, waarin Barbara de Laat-Donders schrijft over haar eigen ervaringen als patiënt van het Borstcentrum JBZ. Alle beschreven gezichtspunten en ervaringen in deze blog zijn persoonlijk en niet representatief voor die van andere mensen. De uitvoering van de behandelingen kan inmiddels veranderd zijn. De blogs zijn dan ook geen vervanging van professionele medische informatie en adviezen van zorgverleners. Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend. Het is niet toegestaan citaten over te nemen uit deze blog, zonder toestemming van de auteur. Lees ook Barbara's andere blogs.

Laatste revisie: 3 augustus 2021 - 10:38